Calici vírus okozta a Kútvölgyi kórházban a megbetegedéseket
2006. november 13., 15:50
Úgynevezett calici vírus okozta a megbetegedéseket a budapesti Kútvölgyi kórházban; eddig összesen 74-en, orvosok és betegek, fertőződtek meg - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

Huszonöt kórházi dolgozó és negyvenkilenc beteg panaszkodott hányásra, hasmenésre, hőemelkedésre - olvasható Kovács Eszter közleményében.

Az esetek előfordulása, időbeni megjelenése alapján a szakemberek kizárták, hogy élelmiszerek okozták volna, illetve a konyhában keletkezett volna fertőzés.

Jelenleg a klinika munkatársai folyamatos felület- és kézfertőtlenítéssel próbálják megakadályozni a vírus terjedését. A felvételi zárlat az utolsó beteg észlelésétől számított hetedik napig tart - közölte Kovács Eszter.

A látogatási tilalom az egész intézmény területén érvényes, azonban a járóbeteg-ellátást a zárlat nem érinti, a rendelőintézet működése egyelőre, további rendelkezésig zavartalan.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint, hasonló tünetekkel járó megbetegedések az elmúlt napokban más egészségügyi intézményben is előfordultak, illetve betegek jelzései alapján, a lakosság körében is tapasztalható volt a fertőzöttek számának emelkedése.

A calici vírus okozta megbetegedés gyors lefolyású, általában egy-két infúziós kezelés után enyhülnek a tünetek, a vírus megjelenése az őszi-téli hónapokat jellemzi. Rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, vitamindús étrenddel azonban lehet védekezni ellene, és kisszámú vírus jelenléte is elég a tömeges fertőzéshez.

Jakab Dezső, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi intézetének járványügyi főosztályvezetője hétfőn reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a kórházban hatvanöt személyt gyötör hányás, hasmenés, hányinger, hidegrázás, s hat osztályon rendeltek el látogatási és felvételi zárlatot - ismertette a helyzetet.

Bujdosó László országos tiszti főorvos korábban úgy fogalmazott, hogy "enterális tünetekkel zajló esethalmozódás van" a Kútvölgyi kórházban. Az enterális fertőzések tünete a 6-48 órás lappangási idő után hányás, hasmenés, láz, hidegrázás, hasi görcsök.

A zárlatot a jelenleg is folyó vizsgálatok eredményeinek függvényében oldják fel. Ez akár egy hét is lehet - közölte reggel Jakab Dezső.

MTI - fidesz.hu