Tönkreteszik a gazdákat
2006. november 16., 10:17
Uniós tagságunkból fakadó kényszerre hivatkozva a kormány megszüntetné a családi gazdálkodóknak és más kis - és középüzemeknek nyújtott kedvezményes hitelezéshez kapcsolódó állami kezességvállalást. A kormányrendelet módosítását előkészítő Gráf József agrármininiszter szerint ez több száz családi gazdálkodó ellehetlenülését okozza.

Egy lapunk birtokába került, 2001-es kormányrendelet módosító javaslat szerint kabinet
megszüntetné a családi gazdálkodóknak - és más kis - és középüzemeknek nyújtott kedvezményes hitelezéséhez kapcsolódó állami kezességvállalást. A polgári kormány
még 2001-ben rendelkezett a családi gazdálkodók kedvezményes hitelezéséhez kapcsolódó kamattámogatásról és az állami kezességvállalásról. Eszerint a szóban forgó gazdálkodók 7,01 százalékos hiteldíj és 50 - 100 százalékos kamattámogatással igényelhettek hitelt telephely megvásárlásához, létesítéséhez és korszerűsítéséhez a felvett kölcsön tőkeösszegének 60 százalékáig terjedő állami kezességvállalás mellett

E jogszabály alapján eddig mintegy nyolcezer kölcsönszerződést kötöttek, amelyből több mint kétezer családi gazdaságokhoz kapcsolódik. A 2001-ben elfogadott kormányrendelet öt évre rögzítette a hiteldíj 7,01 százalékos mértékét, illetve az állami kezességvállalás idejét, tehát a jövő év elején lejár. A Gráf József által elkészített módosító javaslat megtartaná a hétszázalékos kamat mértékét, ám megszüntetné az állami kezességvállalást. Az agrárminiszter úgy látja, a döntést sürgeti, hogy a Magyar fejlesztési Bank - amelyen keresztül e pénzügyi műveletek zajlottak - szerint a határidőre törleszteni nem tudó családi gazdák esetében máris elindult az állami kezesség beváltása, ami tömeges méreteket ölthet.

Az állami kezességvállalás megszüntetését az agrárminiszter azzal indokolja, hogy az Európai Bizottság - 6-8 hónapos elbírálási időszak után - a közösségi előírások miatt egyébként sem fogadná el. Továbbá mérlegelendőnek nevezi azt a 17,6 milliárdos államadósság-növekedést, ami az állami kezességvállalás miatt esetleg bekövetkezhet. A kezességvállalást 2007. január elsejei megszüntetését javasló agrárminiszter egyúttal megjegyzi azt is, hogy emiatt a következő évben felmondásra kerülő hitelszerződések esetében mintegy 3,5 milliárd forintnyi állami kezességvállalás behajtására kerülhet sor, s a későbbiekben több száz családi gazdálkodó fog ellehetetlenülni.

A lapunk által megkérdezett Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára szerint a kormánynak lett volna más lehetősége is, ha időben lép, s nem várja meg a 2001-ben megalkotott kormányrendeletben megfogalmazott határidők lejáratát. Obreczán Ferenc elmondta, hogy amennyiben a rendeletet korábban módosítják, úgy az uniónak valószínűleg nem lett volna lehetősége megváltoztatni a döntést. Szomorúnak nevezte, hogy a kormányzat egyáltalán nem veszi figyelembe azt, hogy a családi gazdálkodók leggyakrabban éppen a kabinet tevékenysége miatt ne tudták időre visszafizetni hiteleiket. Rávilágított: 2003-ban az aszály sújtotta a gazdákat, s ekkor nem sok segítséget kaptak a kormánytól, 2004-ben nem kapták meg a területalapú és más támogatásokat. Ezen gondok miatt - tette hozzá - természetesen csúszott a hitelek visszafizetése is, amit a bankok még elfogadtak az állami kezességvállalás miatt, ám annak megszűnésével nyilvánvaló, hogy elkezdik a tartozásokat behajtani, ami a családi gazdálkodók százait teheti tönkre.

Magyar Nemzet

fidesz.hu