A török elnök megvétózott egy EU által követelt vallási törvényt
2006. november 30., 07:11
Ahmet Necdet Sezer török elnök megvétózta azt az EU által követelt törvényt, amely bővítené az ország nem muzulmán vallási kisebbségeinek tulajdonjogát - közölte szerdán az elnöki hivatal.

A rendíthetetlenül szekuláris elveket valló elnökvisszaküldte a jogszabályt a parlamentnek, hogy kilenc cikkelyt vizsgáljon meg újra.

Sezer döntése aznap született, amikor az Európai Bizottság a török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését javasolta amiatt, hogy Törökország nem hajlandó megnyitni kikötőit az EU-tag Ciprus előtt.

A görög ortodox, szír és örmény közösségeket érintő szóban forgó jogszabályt több hónapos heves vita után fogadták el a világi vezetésű, ám elsöprő többségében muszlim lakosságú országban. Török nacionalisták attól tartanak, hogy a törvény nagyobb befolyást biztosítana a nem muzulmán kisebbségeknek.A török elnök gyakran vétóz meg az EU nyomására készülő olyan jogszabályokat, amelyek véleménye szerint gyengíthetik a török államot vagy annak világi berendezkedését, ám döntését az Igazság és Fejlődés Pártja által dominált parlament felülírhatja.

MTI - fidesz.hu