Több ezerrel csökkent Békés megye lakossága egy év alatt
2006. december 1., 19:36
Ismét egy község lakosságával csökkent Békés megye lélekszáma az elmúlt évben - hangzott el a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatóságának sajtótájékoztatóján pénteken Békéscsabán.

Az elmúlt esztendőben a népességet 2.519-cel csökkentette az élveszületések és a halálozások negatív egyenlege, amit a belföldi elvándorlási veszteség 1.083 fővel tovább erősített - közölte Végh Zoltán igazgató. Elmondta: Békés megye lakossága így 2005 végére 386 ezerre csökkent, miközben 2000-ben még 401.919 éltek a megyében.

A rossz demográfiai adatokat, az elöregedést jelzi továbbá, hogy a férfiak átlagos életkora esetében Békésé a legrosszabb adat a megyék közül. A megye helyzetét jellemzi, hogy a GDP egy lakosra jutó értéke 2004-ben 1.235 millió forint volt, míg az országos átlag 2.021 millió forint. A GDP alapján Békés a 17. helyet foglalja el a megyék sorrendjében.

Növekedett a munkanélküliségi ráta is 2005-ben, hiszen míg az előző évben 6,5 százalék volt, tavaly már 8,4 százalékra emelkedett, s ezzel az aránnyal Békés a 17. a megyék közül. Szintén az utolsók között alakultak a megye lakosságának jövedelmi viszonyai is. A térségben 2005-ben a bruttó átlagkereset 127.639 forint volt, ami ugyan több mint 13 ezer forinttal magasabb az előző évinél, ám csaknem 32 ezer forinttal marad el az országos átlagtól.

Végh Zoltán szerint a megye számára segítséget jelenhetnek a 2007 és 2013 között érkező uniós támogatások, ám további erőfeszítéseket kell tenni a megye leszakadásának mérséklése érdekében.

MTI - fidesz.hu