Az infláció mértékénél jobban drágulhatnak a közműdíjak
2006. december 4., 12:28
Budapesten jövőre csaknem minden közszolgáltatás díja valamivel jobban drágulna a KSH inflációs prognózisában jelzett 7,2 százalékos mértéknél - közölte a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn a cégjavaslatokat némileg lefaragva véglegesítette azt a hivatali álláspontot, amelynek alapján a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten az új tarifákról dönt. A kéményseprésnél 5,4 százalékos, a vízdíjnál 9,8 százalékos, a csatornahasználatnál 9,4 százalékos, a szennyvízszippantásnál 9,6 százalékos, a szemétdíjnál 8,4 százalékos, a temetkezésnél 8,1 százalékos emelést javasol a városvezetés.

A távfűtési díjemelések kapcsán a főpolgármester még egyeztetni kíván a kormánnyal - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. A jelenlegi elképzelések szerint januártól átlagosan 15 százalékos lenne a drágulás a 240 ezer fővárosi távfűtéses lakásnál. A háztartások 30 százalékánál, 53.660 forintos havi jövedelemig 1,2 százalékkal csökkennek a díjak. A 93.906 forint feletti jövedelműeknél 44 százalékos lenne az emelkedés, a kettő között pedig jövedelemcsoportonként 7-15-23 százalékos áremelés várható.

A BKV jövő évi tarifáiról szóló javaslat jövő hétfőn kerül a kabinet, csütörtökön pedig a közgyűlés elé. A korábbi információk szerint maximum 15 százalékos lehet az egyelőre még több alternatívát tartalmazó emelkedés mértéke.

MTI - fidesz.hu