Az oktatási bizottság is kiáll a két elbocsátott magyar oktató mellett
2006. december 6., 14:58
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága azt a fideszes kezdeményezésre született állásfoglalást szerdán, amelyben szolidaritásukat fejezik ki a Babes-Bolyai Egyetemről elbocsátott két magyar oktatóval és mindenkivel, aki kiáll a magyar nyelvű állami oktatásért.

Az állásfoglalás Pálinkás József, Révész Máriusz (Fidesz) és Hoffmann Rózsa (KDNP) kezdeményezésére fogadta el a testület.

Az oktatási és tudományos bizottság felszólítja a Babes-Bolyai Egyetem vezetését, hogy saját szenátusa határozatainak szerezzen érvényt. Ha a magyar oktatók és az RMDSZ vezetői továbbra is határozottan kiállnak a magyar nyelvű karok megalakítása mellett, megvalósulhat a valódi többnyelvűség a Babes-Bolyai Egyetemen, amit a bizottság egyhangúlag támogat. "A magyar vagy igazán többnyelvű egyetem követelésének történelmi megalapozottsága az európai normák szerint aligha lehet kétséges" - olvasható a dokumentumban, amelyben rögzítik, hogy a bizottság aggodalommal figyeli a történteket.

Felidézik, hogy az egyetemen november 23-án két magyar oktató Hantz Péter és Kovács Lehel - összhangban az egyetem szenátusának érvényben lévő határozatával - megpróbáltak néhány magyar nyelvű feliratot kitűzni, mint például Tilos a dohányzás, vagy Magyar Irodalomelméleti Tanszék. Az oktatókat ebben az egyetemi őrség megakadályozta, néhány nap múlva pedig elbocsátották őket. Tiltakozásul több egyetemi oktató és két magyar rektor-helyettes lemondott tisztségéről.

Az oktatási bizottság úgy ítéli meg, hogy az egyetem vezetői azzal, hogy megtagadták a saját szenátusuk által hozott, többnyelvű feliratok kitűzéséről szóló rendelkezés végrehajtását, és azzal, hogy a határozatnak érvényt szerezni kívánó egyetemi oktatókat elbocsátották, súlyosan megsértették az európai egyetemek Magna Cartáját, és az Európai Felsőoktatási Térség szellemét.

Pálinkás József, indokolva a kezdeményezést, azt mondta, hogy az egyetemen történtek mellett a bizottság semmiképpen sem mehet el szó nélkül. Az egyetem statútumában rögzítette, hogy három nyelvű egyetem, s a szenátus döntött arról, hogy a feliratoknak mindhárom nyelven szerepelniük kell.

Tatai-Tóth András (MSZP) szerint súlya van, ha az oktatási bizottság kiállna az erdélyi és kolozsvári magyar karok létrehozása mellett.

MTI - fidesz.hu