Gyásznapi megemlékezést tartanak Salgótarjánban
2006. december 8., 09:16
Az 1956. december 8-án eldördült sortűz áldozataira emlékeznek ma Salgótarjánban; a legvéresebb vidéki sortűz 50. évfordulóján Sólyom László köztársasági elnök mond beszédet az egykori Vásártéren.

A városi ünnepségen az SZDSZ salgótarjáni szervezete az emlékező beszédet tartó Schmidt Mária miatt nem vesz részt, ők külön emlékeznek az áldozatokra.

Salgótarjánban 50 éve mintegy négyezer fős tömeg tüntetett a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok szabadon bocsátásáért. A békés tömegre szovjet katonák és karhatalmisták nyitottak tüzet. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata volt, és mintegy 80-an sebesültek meg. A politikai Foglyok Országos Szövetsége 131-re teszi az áldozatok számát. 1989-ben az első városi megemlékezésen 131 halott nevét olvasták fel.

A városi gyásznapon délelőtt Út a forradalomba címmel nyitnak meg emlékkiállítást a Nógrádi Történeti Múzeumban. A sortűz áldozatainak lelki üdvéért tartanak istentiszteletet délután a Szent József-plébániatemplomban, majd onnan indul a fáklyás felvonulás a December 8. Emlékparkba, az egykori Vásártérre.

A gyásznap központi eseményének főszónoka Sólyom László köztársasági elnök lesz. Emlékező beszédet mond Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere.

Este Az angyalok nem sírnak (2 nap Í56-ból) című darabot mutatják be a Turay Ida Színház előadásában a József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

A Pofosz Nógrád Megyei Szervezete és a városi önkormányzat által szervezett esemény előtt másfél órával külön tart megemlékezést az SZDSZ salgótarjáni szervezete, mert mint rögzítették, semmilyen formában nem vállalnak közösséget az általuk szélsőségesnek tartott Schmidt Máriával. Döntésükhöz annak ellenére ragaszkodtak, hogy Kuncze Gábor pártelnök bejelentette: nem ért egyet az ilyen fajta politizálással.

MTI - fidesz.hu