Tudományos szenzáció: megtalálták Szent Pál sírját?
2006. december 9., 11:32
Vatikáni régészek valószínűleg megtalálták Pál apostol sírját Rómában. A lelet, egy római szarkofág, a szentről elnevezett bazilika oltáránál, egy márványtábla alól került elő.

A sír pontos lelőhelye mostanáig a templom többszöri átépítése miatt bizonytalan volt, szakértők azt is elképzelhetőnek tartották, hogy megsemmisült az 1823-as tűzvészben. A tudományos szenzációról hétfőn tartanak sajtótájékoztatót a Vatikánban.

Több mint ötéves kutatómunka után vatikáni régészek a római Szent Pál-bazilika oltáránál római szarkofágra bukkantak, amely vélhetőleg a templom névadójának maradványait rejti. Az apostol végső nyughelyének lelőhelye egészen mostanáig bizonytalan volt. Pál apostolt Krisztus után 67-ben (más források szerint 64 körül) fejezték le Rómában és az Ostia felé vezető út mellett temették el, a város falain kívül. A sír fölé I. Constantinus császár emeltetett 314-ben templomot, amelyet a történelmi előzmények okán Falakon kívüli Szent Pál-bazilikának neveztek el. Az emlékhelyet Nagy Theosodius római császár (ő tette államvallássá a birodalomban a kereszténységet) átépíttette, mégpedig úgy, hogy az apostol szarkofágját megtekinthessék a zarándokok.

A Szent Péter-bazilika utáni második legnagyobb római templomban 1823-ban tűzvész pusztított, ezért megint átépítették. A szerencsétlenség után már az is kérdéses volt, hogy megmaradt-e a sír. A maradványok felkutatását a hívők sokszor ismételt kérésére Francesco Gioia érsek rendelte el 2000-ben. A munkát a közelmúltban fejezték be, az eredményeket jövő hétfőn tárja nyilvánosság elé a Vatikánban Giorgio Filippi, a kutatás vezetője - írta a Daily Telegraph. A régészek a bazilika padlója alatt több alagutat és kamrát találtak, ezek egyikében egy "Pál apostol, a mártír emlékének" feliratú márványtáblára bukkantak. Ez takarta az apostol nyughelyét. A maradványok egy kőlap alatt vannak, amelyre három lyukat vájtak a régi mesterek, hogy a zarándokok ezeken keresztül megérinthessék a szent csontokat.

Szent Pál apostol jelentős szerepet játszott a kereszténység elterjesztésében. Az Újszövetségben 14 könyv (levél) köthető a nevéhez, bár a Zsidókhoz írt levél szerzőisége vitatott. Eredetileg Saulusnak hívták. A farizeus irányzatot követte, részt vett a korai keresztények üldözésében: jelen volt István vértanú kivégzésénél. Később a Damaszkuszban lévő keresztények ellen indult, de útközben (a damaszkuszi úton) csodás eseményben volt része, és ő is Jézus Krisztus követőjévé vált. Ezt nevezik Pál-fordulásnak.

Magyar Nemzet - fidesz.hu