Sorban állnak az autógyár dolgozói, hogy önként távozhassanak
2006. december 12., 13:12
Váratlan fordulatot vett Belgiumban az elmúlt hetek legnagyobb botrányának számító ügy, a Volkswagen brüsszeli gyáránál bejelentett nagyarányú elbocsátás: míg két héttel ezelőtt a dolgozók felháborodottan tüntettek a gyárkapunál, most hosszú, tömött sorokban állnak ugyanott, hogy feliratkozhassanak az önként távozók listájára.

A Le Soir című belga lap keddi számának beszámolója szerint egy nap alatt 700 dolgozó írta alá az önkéntes felmondásról szóló nyilatkozatot. Az ok: az így távozók különlegesen magas (beosztástól és a munkában töltött évek hosszától függő, de legalább 25 ezer eurós) végkielégítésre számíthatnak. A maximum pedig 144 ezer euró (több mint 37 millió forint) lesz. Mindez persze bruttó összeg, de a kormány megígérte, hogy szintén segíteni fog, s így 50 százalék helyett csak 35 százalékos adót vetnek majd ki a végkielégítésre. Az önkéntes távozás lehetőségével egyébként összesen 1500-an élhetnek.

Maguk a szakszervezetek is elismerték, hogy nem számítottak ilyen magas végkielégítésre. A cégvezetés gesztusát nyilván az magyarázta, hogy szeretnék lecsillapítani az elbocsátás miatt felkorbácsolódott szenvedélyeket: ezért azután a végkielégítés összegét nem a belgiumi, hanem a németországi gyakorlathoz igazították. Ezzel a lépéssel viszont a beszállítók alkalmazottai váltak dühössé: ugyanis a gyár létszámcsökkentése, a következő két évre várható termelésvisszafogása őket is rosszul érinti, náluk szintén lesznek elbocsátások, viszont ők nem számíthatnak kiemelt végkielégítésre.

Belgiumban három héttel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a nagy német autógyártó konszern, a Volkswagen vezetése úgy döntött: jelentősen csökkenti a cégcsoport brüsszeli gyárának termelését, s az ott összeszerelt Golfok gyártását áttelepíti. A különböző bejelentések 3700-4000 ember elküldéséről szóltak. S bár a hatalmas felháborodás, valamint a kormány erőfeszítései nyomán ezt a döntést a németek később módosították (december elején megígérték, hogy az új Audi A1-est 2009-től kizárólag a cégcsoport brüsszeli gyárában készítik majd, ami 3000 munkahely megmentését jelentheti), mintegy 2200 embert valószínűleg így is el kell küldeni. Ezeket az elbocsátásokat könnyítették meg a németek a most felajánlott, rendkívül magas végkielégítésekkel.

MTI - fidesz.hu