Átadták a szolnoki logisztikai központ első ütemét
2006. december 13., 16:21
Elkészült a szolnoki logisztikai központ 1,5 milliárd forint beruházással járó első üteme, a létesítményt Botka Lajosné korábbi, és Szalay Ferenc jelenlegi polgármester adta át.

Sok-sok munkahely valósulhat meg, ha tudunk élni azzal lehetőséggel, amelyet az épülő logisztikai központ kitörési pontként kínál Szolnok számára - fogalmazott Szalay Ferenc az ünnepélyes átadáskor. Simon István, az üzemeltető Logiszol Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az első ütemben a mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás eredményeként kiépült a csatlakozó úthálózat a szükséges csomópontokkal. Új burkolatot, korszerű közvilágítást kapott a Nagysándor József út és a Téglagyári út. Megépült az Abonyi úti jelzőlámpás útkereszteződés, elkészült a Rékasi úti körforgalmú csomópont. A szolgáltató központ területén kiépült a víz-, a csatorna-, az elektromos- és a gázhálózat.

A 9200 négyzetméter rakterületű logisztikai központban 3900 négyzetméteres konténerterminál alakítható ki, az üzemi utak nagysága 3900 négyzetmétert, a parkolóké 4700 négyzetmétert tesz ki. A közel 470 négyzetméter alapterületű üzemviteli épületben kaphatnak helyet a betelepülő szolgáltatók, ott biztosítják majd a vámolás, a kombinált áruszállítás, a szállítmányozás és a logisztikai szolgáltatás üzemi irányítását. Az átadáskor még szürke betonfelületen az üzemeltető reményei szerint egy év múlva raktárak, hűtőházak, üzemanyag-töltőállomás, kamion- és konténervizsgáló, hídmérleg és egyéb kiszolgáló létesítmények várják majd a logisztikai központba települőket, a szolgáltatások igénybevevőit.

A jászkun megyeszékhely önkormányzata és a MÁV 1996-ban kezdeményezte a központ megvalósítását. A építés azonban csak az ország európai uniós tagságával kapott lendületet, mivel a 6 milliárd forintosra tervezett beruházáshoz uniós pályázati források kellettek, amelyek a költségek 90 százalékát biztosítják. Az első ütem tényleges kivitelezése hosszas előkészítő munka után 2006. januárjában indult meg, és közel egy évig tartott.

MTI - fidesz.hu