Gazdag lesz a bankárok karácsonya
2006. december 18., 10:04
A munkavállalóknak kedvezhetnének a cégek a bónuszok és jutalékok kifizetésének előrehozásával. Ha a juttatást még az idén kifizetik, 6 százalékkal alacsonyabb járulék terheli, ráadásul a magas keresetű alkalmazott összevont éves jövedelme jövőre kisebb eséllyel haladja meg a 6,7 millió forintos határt, ami után 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetni.

Az adótanácsadók tapasztalatai és lapunk felmérése szerint a cégek többsége nem foglalkozik a dolgozók adóterheivel, és azok növekedése miatt nem hozza a szokásosnál előbbre a jutalékok kifizetését. A januártól életbe lépő új adóváltozások alaposan megmozgatták viszont a pénzintézeteket.

Az adóteher növekedése, illetve az újként megjelenő szolidaritási adó szabályozása miatt több pénzintézet úgy döntött, hogy szakít eddigi gyakorlatával és még a tárgyévben kifizeti a jutalmakat. Így tesz az idén kiemelkedően jó évet záró Raiffeisen Bank is - mondta a NAPI Gazdaságnak Gondáné Fischer Zsófia, a pénzintézet bankkommunikációjáért felelős igazgatóhelyettese.
Más bankok is általában az új évben fizették eddig a prémiumokat. Szabó Anita, az Erste Bank Hungary Nyrt. emberi erőforrás igazgatója ezt azzal indokolta, hogy a kifizetésről a bank vezetése a lezárt év üzleti eredményeinek ismeretében döntött.

Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR-igazgatója szerint mivel a bónusz az évi teljesítménytől függ, szükséges hozzá ismerni az eredményeket. Ez többnyire decemberben már megítélhető, bizonyos munkakörökben azonban csak januárban tudják megállapítani. A bank az idén úgy döntött, hogy már 2006-ban lesz a kifizetés, amit az igazgató szerint az is indokol, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött. Ahol a teljesítmény csak januárban lesz megállapítható, ott előleget fizetnek az idén, amit januárban kiegészítenek. Az Erste általánosságban nem változtat; a bank vezetése ugyanakkor vélhetően él azzal a lehetőséggel, hogy előleget fizet, ám ezt nemcsak az adókímélés, hanem az eredmények előzetes elismerése is indokolja.

Ugyancsak újévi fizetés volt a K&H gyakorlata is, bár előfordult, hogy decemberben osztottak jutalmat. Bóna Katalin, a K&H kompenzáció és HR-tervezés vezetője szerint az idén ők is jutalomelőleget fizetnek majd. Kivételt képeznek azok a munkavállalók, akik erre nem tartanak igényt.

A Raiffesen alkalmazottai eldöntheti, hogy mikor kérik a bónuszt. A magas keresetűeknek megéri most, mert az idén még nem kell szolidaritási adót fizetni, az alacsony jövedelműeknek viszont jobb jövőre, mert elképzelhető, hogy pont a jutalom miatt lépné át az éves jövedelmük a magasabb szja-sávhatárt, amely 2007-ben 1,55 millióról 1,7 millió forintra emelkedik.
A HR tanácsadócégek felmérései szerint a növekvő egészségbiztosítási, valamint a munkavállalói járulék és a szolidaritási adó pluszterheit a cégek háromnegyede nem tervezi kompenzálni, mondván, hogy az adócsökkentés idején sem mérsékelték a fizetést, mivel a bérszint a piaci folyamatoktól és a versenytől függ.

A gyakorlatban a bérfejlesztési terveket elsősorban az MNB inflációs prognózishoz igazítják, így 6-7 százalékos bruttó béremelésen gondolkoznak 2007-re, vagyis a cél a bérek reálértékének megőrzése lesz. A kompenzációra készülő cégek többsége sem a fizetést növelné, hanem a cafeteria vagy egyes adómentes juttatások értékének emelését. A Mercer felmérése szerint az étkezési jegyek és az adómentes üdülési csekk mellett a cafeteria legnépszerűbb eleme az otthoni internethasználat, valamint az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás.

Általános vélekedés szerint a pénzintézeteknek sem módjuk, sem lehetőségük nincs arra, hogy a premizálási rendszert jövőre átalakítsák úgy, hogy kisebb tehertételt jelentsen az új adózási rendszerben, a bankok továbbra is prudensen kívánják betartani a hatályos jogszabályokat. Változások ugyanakkor ettől függetlenül várhatók a bérezés terén: a Budapest Bank például 2007 első félévében bevezeti a cafeteria-rendszert.

Mind a Tesco, mind az Auchan év közben osztja a jutalmakat, illetve a prémiumokat, így egyik cég sem gondolkodott azon, hogy előre hozza a szolidaritási adó miatt a kifizetéseket. A Tesco pénzügyi éve például márciusban ér véget, ehhez kapcsolják a prémiumrendszert, az Auchan esetében pedig félévi jutalmak vannak, amelyek elsősorban a felső vezetőket érintik. Akad olyan kereskedelmi lánc is, amely nem válaszolt a kérdésünkre, mondván, a jutalomosztás, illetve annak időpontja "intim" terület. A Magyar Telekom sajtóosztálya is csak annyit közölt, hogy "a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár majd el a kifizetésekkor". A KÉSZ Kft. dolgozóit nem érintené az előrehozott kifizetés, mivel a jutalmazást osztalékrendszerben oldják meg - tájékoztatta lapunkat Árvai István, a vállalat kommunikációs igazgatója.

NAPI Online - fidesz.hu