Márciusban indul az első Flirt
2006. december 19., 09:21
Márciusban áll forgalomba a MÁV vasúthálózatán az első két Flirt típusú elővárosi motorvonat, az egyiket tegnap be is mutatták Székesfehérvárott.

A gyártó Stadler Rail Group tájékoztatása szerint a város nevét viselő motorvonaton a forgalomba helyezési engedéllyel kapcsolatos tesztelések is megkezdődtek, ha ezek sikeresen véget érnek, az utazóközönség birtokba veheti a járművet.

A Magyar Államvasutak tavaly augusztusban harminc elővárosi motorvonat megvásárlására, további harminc járműre szóló opcióra, valamint a leszállított járművek harminc éven keresztüli karbantartására vonatkozó mintegy százmilliárd forintos szerződést írt alá a Stadlerrel. A gyártó havi két motorvonat leszállítására készül, így 2008 márciusáig teljesíti vállalását.

A Stadler képviselői tegnapi sajtótájékoztatójukon megerősítették, hogy összeszerelő üzemet hoznak létre Magyarországon, igaz, ennek feltétele, hogy a MÁV - a már megrendelt harminc vonaton túl - az opciós szerződésben lekötött további harminc motorvonatot is megrendeli.

A Stadler a beruházás első ütemében, hatvanfős létszámmal, havonta egy vonat végső összeszerelését tervezi. A létesítmény kapacitása - a munkaterheléstől függően - később havi négy vonatra, a létszám pedig kétszáz főre bővülhet. Ez esetben a munka a karosszériaelemek felületkezelésével és elektronikus egységek előzetes összeszerelésével is bővülhet. A beruházás harmadik szakaszában, amely a jelenlegi tervek szerint két-három éven belül valósulhat meg, a Stadler évi száz-százhatvan darabos kapacitással rendelkező, alumínium kocsitestet gyártó egységgel egészítheti ki az üzemet, amely további kétszáz embernek biztosíthat munkát.

Tegnap a Magyarországon futó Flirt motorvonatok karbantartását végző pusztaszabolcsi bázis alapkövét is elhelyezték. A tervek szerint a pusztaszabolcsi létesítmény egy év múlva húsz dolgozóval kezdi meg a működését, a teljes Flirt flotta leszállítása után pedig hatvanra nőhet dolgozói létszám.

Magyar Hírlap - fidesz.hu