Németország korlátozná a románok és bolgárok munkavállalását
2006. december 20., 14:28
Németország legalább két éven át, 2008 végéig korlátozza az Európai Unióhoz januárban csatlakozó Románia és Bulgária állampolgárainak munkavállalását saját munkaerőpiaca védelmében - jelentette be szerdán Berlinben Franz Müntefering munkaügyi miniszter.

Németország ugyan jelentős lépést tett előre idén a munkaerőpiacon, de továbbra is a kormány egyik célja a munkanélküliség csökkentése, ezért ellenőrzés alatt kell tartani a Romániából és Bulgáriából érkező munkaerő beáramlását - indokolta Müntefering a minisztertanács döntését, amelyről már tájékoztatták is az Európai Bizottságot.

A román és bolgár munkavállalók foglalkoztatását mindenekelőtt az építőiparban és a hozzá kapcsolódó ágazatokban akadályozzák. A wminiszter szerint ugyanakkor egyes munkavállalók "ellenőrzött és korlátozott" foglalkoztatására lehetőség lesz majd.

A szerdai döntés nyomán Románia és Bulgária ugyanolyan átmeneti elbánásban részesül, mint a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai ország, köztük Magyarország. A nyolc ország vonatkozásában Németország éppen idén hosszabbította meg 2009 elejéig az átmeneti munkavállalási korlátozást, amelyet még egy alkalommal lesz jogosult kiterjeszteni, legfeljebb azonban 2011-ig.

MTI - fidesz.hu