Járóka: Számolni kell a romákkal a demográfiai változások felmérésekor
2006. december 20., 18:51
A demográfiai változások során csökkenő összlakosság elöregedése mellett számolni kell a romák jóval fiatalabb korösszetételével - vélte az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának brüsszeli ülésén, a témával kapcsolatos európai bizottsági munkaanyag tárgyalásakor Járóka Lívia szerdai közleménye szerint.

Az ülésen Vladimír Spidla biztos mutatta be ah Európai Bizottságnak a demográfiai változásokról szóló munkaanyagát a képviselőknek.

Járóka Lívia hiányolta a terjedelmes szövegből "a roma népesség demográfiai mutatói, Európa elöregedése és munkaerőhiánya és a romák néhol 80-90 százalékos munkanélkülisége között fellelhető ellentmondás" tárgyalását. ". Szerinte "a demográfiai változások tükrében az Európai Bizottságnak saját tevékenységével kell nyíltan a tagállamoknak üzennie, hogy a 10-15 milliós roma népesség társadalmi integrációja az európai kormányok jól felfogott gazdaságpolitikai érdeke, a lisszaboni stratégia fontos eleme, és nem csak Európa legnagyobb és leggyorsabban növekvő kisebbsége jövőjének, de országaik versenyképességének is egyik záloga".

Lévai Katalin jelezte, hogy teljes a bizalma a biztos iránt, ismeri az elkötelezettségét a romák integrációja érdekében. Spidla "az oktatás mellett a foglalkoztatást tartja a másik sarkalatos kérdésnek, ismeri a szegénység, a kirekesztettség, a gettósodás problémáit" - húzta alá.

MTI - fidesz.hu