Előzetes letartóztatásban a kunbajai polgármester
2006. december 21., 19:14
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság csütörtökön Halász István kunbajai polgármestert, aki ellen a Németországból illegálisan behozott hulladék ügyében folytat nyomozást a rendőrség.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folyó ügyben Halász István mellett további három őrizetbe vett ember előzetes letartóztatását is elrendelte a bíróság. A letartóztatottak között van a polgármester felesége is, aki a nyomozás adatai szerint, az illegálisan behozott hulladék "megrendelője", a kunbajai Szinkron 99 Kft. teljes jogú képviselője.

A 30 napra szóló előzetes letartóztatást a négy ember és védőik megfellebbezték, az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság dönt - közölte az MTI-vel Kopasz Zsolt kecskeméti vezető ügyész.

Lakossági bejelentés alapján december első napjaiban szerzett tudomást arról a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladékot raktak le.

A Bács-Kiskun megyében eddig felfedezett, csaknem 3.000 bála döntő hányadát, több mint 2.000-et Kunbaján fedezték fel. Kunbaján kívül eddig Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, Kecskeméten, Kerekegyházán, Pirtón és Soltvadkerten találtak Németországból származó bálázott hulladékot a települések környékén, de több hulladéklerakóban is felfedeztek az utóbbi időben odaszállított és szétterített bálát.

A Kecskeméti Városi Ügyészség fokozott felügyelete mellett, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a nyomozás során olyan gazdasági társaságok tevékenységét vizsgálja, melyek a Németországból illegálisan behozott bálázott szemét szállításával és elhelyezésével kapcsolatba hozhatók, és köztük van a Szinkron 99 Kft. is.

A nyomozás során a rendőrség hét embert hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül ötöt őrizetbe vett, de közülük egyet szerdán elengedett - közölte az MTI-vel a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Mihályné Bornemisza Eleonóra százados.

Hozzátette: a gyanúsítottak között gazdasági társaságok tulajdonosai és tanyatulajdonosok vannak.

Az MTI információi szerint a Szinkron 99 Kft,, amelynek a cégbejegyzés szerint hulladékkezelési engedélye nincs, és hulladék átvételére, elhelyezésére nem jogosult, Németországból több cégtől és magánszemélytől "szerzett be" - a szállítólevelek szerint - műanyagárunak feltüntetett bálázott szemetet.

A rendőrség lefoglalta a szemétbálákat, melyekről a Környezetvédelmi Felügyelőség megállapította, hogy a bálázott anyag hulladéknak minősül, de a környezetre nem tartalmaz veszélyes anyagokat.

A vizsgálatokat bonyolítja, hogy az országos átszervezések után a környezetvédelmi felügyelőségek hatásköre nem megyei, vagy regionális szintű, így Bács-Kiskun megye egyik fele a pécsi, másik fele a szegedi felügyelőséghez tartozik.

MTI - fidesz.hu