Árhullámok Észak-Magyarországon
2007. január 15., 10:50
Bár az észak-magyarországi folyók külföldi vízgyűjtő területein az elmúlt héten jelentős mennyiségű esőzések voltak, egyelőre nincs árvízvédelmi készültség a térségben - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság (ÉKÖVIZIG) szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Elsősorban a Felső-Tisza, a Szamos és a Bodrog folyók külföldi vízgyűjtő területein regisztráltak jelentős mennyiségű csapadékot, különösen Kárpátalján, ahol 40-80 milliméter közötti csapadékmennyiséget mértek, főként eső formájában - ismertette a szóvivő.

Hozzátette, hogy az esőzések hatására árhullámok alakultak ki a Felső-Tisza és a Bodrog vízrendszerében, amelyek a hazai szakaszon a Tiszán 3-5 méter közötti, míg a Bodrogon 2 méteres vízszintemelkedést eredményeztek.

Mint mondta, a Tiszán levonuló árhullám hétfő reggel Tokaj térségében tetőzés közelében van, itt a vízszint megközelítheti az első fokú - 600 centiméteres - készültségi szintet. A Bodrog árhulláma is tetőzik, a folyón észlelt vízállások átlagosan egy méterrel maradnak el a fokozat elrendelésének szintjétől.

A Sajó-Hernád vízrendszerében és a hazai vízfolyásokon továbbra is igen alacsony mederteltségek észlelhetők.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hét második felében ismét nagyobb mennyiségű csapadék várható a Tisza és a Bodrog folyók külföldi vízgyűjtőjén, így újabb árhullámok kialakulására számítanak, amelyek nagysága a lehulló csapadék függvénye - jegyezte meg Csont Csaba.

MTI - fidesz.hu