Bio-üzemanyagú buszt próbálnak ki Kaposváron
2007. január 20., 10:32
Kaposvár eltökélt abban, hogy az alternatív energiák hasznosításának vezető városa legyen - közölte a város polgármestere sajtótájékoztatón, Kaposváron.

Szita Károly bejelentette: heteken belül olyan tanulmány készítésére ír ki pályázatot a város, amely feltárja a lehetőségeket a jelenleg használatos energiaforrások kiváltására, így a gázfelhasználás, a távfűtés, a hulladékgazdálkodás területén. "Ebbe a körbe illeszkedik a tömegközlekedés bioetanol alapú üzemeltetése, melyet a város tulajdonában levő részvénytársaság 43 buszának folyamatos rekonstrukciójával indítunk el" - mondta a polgármester.

Beszámolt arról a svédországi kapcsolatfelvételről, melynek révén az északi ország múlt év szeptemberében és jelenleg egy-egy hónapra próbaként bocsátotta Kaposvár rendelkezésére a bioetanollal közlekedő, Scania típusú autóbuszt, melynek eddigi tapasztalatait kedvezőnek ítélték a szakemberek.

Szita Károly az MTI-nek megerősítette: a svédországi alternatív energia-termelést és-hasznosítást fokozottan szorgalmazza mindkét fél, hiszen Kaposvár érdekelt az Európai Unió által is direktívaként szolgáló alternatív energia felhasználásában, a svéd partnerek pedig jó lehetőséget látnak a jelentős kukoricatermelő Somogy bevonására.

MTI - fidesz.hu