A béreket a nagyobb adó visszahúzta
2007. január 22., 11:31
Bár a bérdinamika 2006 első nyolc hónapjában nem vett tudomást a pesszimista lakossági és vállalati várakozásokról, valamint a beígért fiskális szigorról, a szeptembertől kezdődött reálbércsökkenés novemberben is folytatódott. A NAPI Gazdaság cikke.

Szeptemberben emelték ugyanis az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulékot, eközben pedig a fogyasztói árindex is elindult felfelé. Tavaly novemberben a bruttó átlagkeresetek 6,6, a nettók pedig 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értéket, így az első tizenegy hónapban a bruttó bérek átlagosan 7,7, a nettó átlagkeresetek 7,4 százalékkal emelkedtek, a reálkeresetek pedig - a fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése mellett - csupán 3,7 százalékkal nőttek - adta hírül a KSH. (Októberben még 4,3 százalék volt a dinamika.) A jelek szerint a reálbérlassulás erősebb a kormányzat által vártnál, a konvergenciaprogram ugyanis azzal számolt, hogy 2006 egészében a reálbérek 4,0 százalékkal gyarapodnak.

A versenyszféra valószínűleg már novemberben megkezdte a felkészülést 2007-re, a cégek ugyanis a szeptemberi sokk után októberben és novemberben kissé növelték a bruttó béreket annak érdekében, hogy a nettók ne csökkenjenek nagymértékben. Ezzel el is érték azt, hogy dolgozóik keresete január-novemberben 8,6 százalékkal nőtt, míg az állami szféra kimaradt a jóból, így ott csupán 6,6 százalék az érték, azaz direktben jelentkezik a reálbércsökkenés.

Tavaly január-novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havonta átlagosan bruttó 168 500 forintot kerestek, míg a nettó 109 800 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 81 500, a szellemieké pedig 142 200 forint. A bruttó bérek alapján január-novemberben a legtöbbet - nem meglepő módon - továbbra is a pénzügyi szektor (376 ezer forint), az energetika (222 ezer forint), a vegyipar (221 ezer forint) és a közigazgatás (219 ezer forint) kínálta, míg a legnagyobb dinamikát a bányászat (+17 százalék), a textilipar (+13 százalék) és a pénzügyi terület (+11 százalék) produkálta.

Tavaly az első 11 hónapban a legalább ötfős vállalkozások és a költségvetési intézmények által foglalkoztatottak száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2,792 millió volt, ez egy ezrelékkel több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a közszférában átlagosan 2,1 százalékkal csökkent, a magánszférában pedig 0,6 ezrelékkel nőtt a létszám.

NAPI - fidesz.hu