Búcsú a borászképzéstől?
2007. január 23., 11:01
Megszüntetnék az ország egyetlen borászati szakközépiskoláját Budafokon, felszámolva a pincemesteri és borászképzés több mint százéves hagyományát Dél-Budán.

Budafokon több mint ötven kilométernyi pincerendszer helyezkedik el a hegy mélyén, és a borászati oktatást egy öthektáros szőlőskert is szolgálja, ahol a tanulók szinte az összes magyarországi szőlőfajta termesztését és ápolását megtanulhatják.

A fővárosi önkormányzat tervei szerint megbontanák a Budapest egyik gyöngyszemének számító Soós István Borászati Szakközépiskola és a hozzá tartozó tangazdaság szervezeti egységét. A szőlőskert megmaradna a tanulók szakmai műhelyének, de a diákokat a több évszázados borászati hagyományairól híres Budafoktól húsz kilométerre, a Pesti Barnabás Élelmiszer-ipari Szakiskolába telepítenék át. Információink szerint erre azért van szükség, hogy a borásziskola értékes épületét eladhassák vagy más módon hasznosíthassák.

Az intézmény alappillére lett volna annak a borcentrumnak, amelyet a budafoki önkormányzat tervez kialakítani a kerületben. A Kárpát-medencei Borászati és Kulturális Központot ugyanis az iskolától nem messze, egy ódon pincében kívánják létrehozni a helyi önkormányzat támogatásával. Az iskola számos világhírű borászt készített fel, ezért a szakma szerint is pótolhatatlan űrt hagyna maga után.

Urbán Istvánnétól, az intézmény igazgatójától megtudtuk: a főváros azért tervezi az iskola megszüntetését, mert az osztályok átlaglétszáma nem éri el a központilag meghatározott normatívát. A borászszakma azonban mindig egy speciális képzés volt, amelyet természetesen kisebb létszámban oktattak a szakmák többségénél. A tanárok és a vezetők - az egykori diákok és a szimpatizánsok részvételével - demonstrációt szerveznek a XXII. kerületben az iskola megmentéséért.

MNO - fidesz.hu