Az oroszok nem militarizálnák a kozmoszt
2007. január 23., 13:00
Oroszország a leghatározottabban ellenzi csapásmérő fegyverek telepítését a világűrben - közölte kedden Bangalorban az indiai látogatáson tartózkodó Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes.

Ivanov hozzáfűzte: Oroszország reméli, hogy álláspontját más országok is támogatni fogják. Az indiai űrkutatási hivatalban tett látogatása során a miniszter utalt arra, hogy a világűrt már régóta és folyamatosan katonai célokra is felhasználják, és Oroszország - más űrhatalmakhoz hasonlóan - szintén felhasználja azt távközlési, kommunikációs és felderítési célokra. Hangsúlyozta azonban, hogy Moszkva a leghatározottabban ellenzi csapásmérő fegyverek telepítését a világűrben, ez elvi álláspontja. Arra törekszik, hogy a kozmoszt ne lehessen militarizálni, és ebben számít az államok többségének támogatására.

Ivanov elmondta, hogy Oroszország együtt fog működni Indiával az orosz globális műholdas helymeghatározó rendszer (GLONASZSZ) nem csupán polgári, hanem katonai jellegű felhasználásában is. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök küszöbönálló indiai látogatása során ezzel összefüggésben a felek két megállapodást fognak aláírni. Hozzáfűzte, hogy India jelenleg az egyetlen ország a világon, amellyel Oroszország fejleszteni óhajtja a teljes körű együttműködést a GLONASZSZ terén.

Az orosz küldöttség egyik tagja, Alekszandr Medvedcsikov, az orosz űrhivatal (Roszkoszmosz) elnökhelyettese ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország és India 2009-ben tervezi felbocsátani az első közös GLONASZSZ-K műholdat. A műbolygó a tervek szerint 10 évig maradna Föld körüli pályán, és indiai elképzelés szerint működését egy következő felbocsátással további 5 évig meghosszabbítanák. Az orosz-indiai űrkutatási együttműködés nem merül ki ezzel. A múlt évben Indiában járt Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz elnöke, aki különböző rendeltetésű űrrendszerek létrehozásáról tárgyalt. India korábban felajánlotta Oroszországnak, hogy vegyen részt a Csandrajan-2 indiai holdprogramban, amely előirányoz egy Holdra szállást is.

Ivanov kedden este Újdelhibe utazik, ahol szerdán elnökölni fog a katonai-műszaki kormányközi együttműködési bizottság ülésén. A tervek szerint mások között tárgyal Manmohan Szingh kormányfővel, Pranab Mukherdzsi külügy- és Arakkaparambil Antony védelmi miniszterrel. A küldöttség ezután csatlakozik a Putyin vezette kormánydelegációhoz, mely január 25-26-án látogat Indiába.

MTI - fidesz.hu