Kezdődik a davosi Világgazdasági Fórum
2007. január 24., 07:14
A 37. davosi Világgazdasági Fórumot január 24-28. között rendezik meg a népszerű svájci téli üdülőhelyen. Az idei találkozó jelmondata: Globális teendők a változó erőviszonyok jegyében.

A több mint 2400 idei meghívott mindenekelőtt a globális felmelegedés, - ezzel kapcsolatban az energiaügy - valamint a globális biztonság témaköreiben tanácskoznak, utóbbiban mindenekelőtt a közel-keleti térségre tekintettel. Egyesek bizakodóak atekintetben: a fórum alkalmat ad arra is, hogy a múlt júliusban felfüggesztett, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt zajló világkereskedelmi tárgyalások újraélesztéséről tárgyaljanak.

A Világgazdasági Fórum (WEF) kormányokon kívül álló, profitra nem törekvő, független nemzetközi magánalapítvány genfi székhellyel, amely a világ állapotának fejlesztése mellett kötelezte el magát. Nagy befolyással bír, mert vezető gazdasági döntéshozók egyik legtekintélyesebb vitafóruma. Az évenkénti csaknem egyhetes téli davosi eszmecserére a világ politikai, társadalmi és gazdasági vezetői gyűlnek össze, hogy megvitassák a világ előtt álló kihívásokat, megoldási lehetőségeket és meghatározzák a jövőt érintő legfontosabb feladatokat.

A Fórum megalapítója és elnöke a német születésű Klaus Schwab genfi professzor, aki azzal a céllal hozta létre, hogy lehetőséget adjon a világ legkiemelkedőbb politikai, gazdasági és pénzügyi személyiségeinek a kötetlen eszmecserére, semleges terepen. Az első davosi találkozón, amelyet 1971-ben tartottak, megvizsgálták azokat a lehetőségeket, amelyek a Közös Piac hatról kilenc tagúvá bővüléséből fakadtak. Mivel igény volt a folytatásra, Klaus Schwab megalapította az Európai Vállalatirányítási Fórumot, amely 1987-től Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) elnevezéssel a világméretű együttműködés elősegítését vállalta. Az éves találkozók sok fontos nemzetközi kezdeményezés kiindulópontjává váltak. A tanácskozás témáit a világpolitika és a gazdaság fejleményei határozzák meg.

MTI - fidesz.hu