Három halott, csaknem ezer közlekedési baleset
2007. január 25., 10:16
Három halott, csaknem ezer baleset és rendkívül súlyos közlekedési fennakadások - ez az első német téli nap, illetve éjszaka mérlege.

A hatóságok csütörtök reggeli közlése szerint az elsősorban Bajorországot és Baden-Württemberget sújtó, szerdán kezdődött és hajnalig tartó hóesés - illetve az ezzel párosuló, immár szokatlannak számító hideg - több száz közlekedési balesethez vezetett. Az említett két tartományban három személy vesztette életét.

Az éjszakai órákban rendkívül erősen havazott az északi Schleswig-Holstein, továbbá Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományokban is. A havazás, továbbá a hideg miatti jegesedés miatt számos autópálya, illetve autóút forgalma megbénult, a balesetek egymást követték. A számos sérültet követelő, súlyos közlekedési balesetek miatt a hatóságok több utat hosszabb-rövidebb időre lezártak. Az autópályákon rekedt autósokat elsősorban forró itallal és benzinnel igyekeztek ellátni.

Súlyos fennakadások voltak a légi közlekedésben is. A havazás, valamint a jeges kifutópályák miatt a szerda délutáni és esti, továbbá az éjszakai órákban a stuttgarti, illetve müncheni repülőtéri hatóságok csaknem háromszáz járatot töröltek. Más járatok esetében a jegesedés következtében jelentős késések voltak.

Az első igazán téli nap több tartományban hatalmas káoszt okozott. Általános meggyőződés szerint az eddigi szokatlanul enyhe tél ahhoz vezetett, hogy az illetékes hatóságok és intézmények egyáltalán nem készültek fel a "normális" téli napokra, noha azok beköszöntését a meteorológusok már jó előre jelezték. Mindez valamelyest csökkenti a Kirill orkán következményeinek elhárításában szerzett érdemeiket.

MTI - fidesz.hu