Biodízel üzem létesül Hódmezővásárhelyen
2007. január 25., 10:22
Európában egyedülálló technológiát alkalmazó növényiolaj-prés és biodízel üzem épül Hódmezővásárhelyen; az ausztrál tulajdonú Central EU Biofuels Hungary Kft. (CEB Hungary Kft.) beruházásának összköltsége 125 millió euró - jelentette be Lázár János polgármester csütörtökön a Csongrád megyei városban.

A térség gazdálkodói számára felvevő piacot, a helybelieknek pedig munkalehetőséget teremtő beruházást a város ipari parkjában 10,6 hektáros területtel, valamint az alapinfrastruktúra megteremtésével támogatja - mondta a polgármester.

A terület víz- és gázellátása, az ipari terhelésre méretezett bekötőút és az iparvágány megépítése mintegy 500 millió forintba kerül.

Gombos András, a CEB Hungary Kft. magyarországi vezetője elmondta: a közvetlenül és közvetve több mint háromezer munkahelyet teremtő beruházás három lépcsőben valósul meg.

Az Európában egyedülálló, a repce mellett napraforgó és szója feldolgozására is alkalmas évi 500 ezer tonna névleges kapacitású présüzem a tervek szerint 2008 novemberében kezdheti meg próbaüzemét - közölte a szakember.

Az üzem alapanyagának mintegy 80 százalékát napraforgó adná, amelyet a város 200 kilométeres körzetéből Magyarország mellett a Vajdaságból és a szomszédos romániai területekről szereznének be.

A meleg préseljárással működő üzem hőellátására egy biomasszát hasznosító 3-6 megawatt teljesítményű hőerőművet építenek majd - közölte Gombos András.

A második ütemben 2009. decemberéig az évi 240 ezer tonna nyersolaj finomítására alkalmas üzem épül fel. A finomító elkészültéig a nyersolajat a cégcsoport érdekeltségébe tartozó ausztriai üzemben dolgozzák fel.

Amennyiben a jövőben nem csökken a zöldáram prioritása, a cég egy, a présüzemben keletkező mellékterméket hasznosító 20-25 megawatt kapacitású biomassza-erőmű létrehozását tervezi - mondta a cégvezető.

MTI - fidesz.hu