Csak saját nevükben nyilatkozhatnak a romániai magyar felsőoktatás ügyét felkarolók
2007. január 25., 18:36
Csak saját nevükben nyilatkozhatnak vagy cselekedhetnek a romániai magyar tannyelvű egyetemi oktatás problémáinak orvoslását vállaló magánszemélyek vagy testületek, nem járhatnak el a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata és oktatótestülete nevében - áll abban a közleményben, amelyet a kolozsvári állami egyetem magyar tagozatának vezető tanácsa juttatott el csütörtökön az MTI bukaresti irodájához.

Ez a dokumentum a vezető tisztséget betöltő magyar oktatók alkotta testület január 24-i ülésén született. A közlemény leszögezi: "a BBTE magyar oktatóinak döntő többsége támogatja az önálló magyar tannyelvű tanszékek és karok létrehozását, ugyanakkor közülük sokan nem értenek egyet a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) által választott módszerekkel, valamint az általa kezdeményezett, sokszor megfontolatlan, megtervezetlen, zavarkeltő és manipulatív eljárásokkal".

Az ilyen akciók ellehetetlenítik a magyar tagozat önállósítása érdekében tett egyetemen belüli erőfeszítéseket - áll a dokumentumban, melynek aláírói úgy vélik: a BKB által kialakított kép sok tekintetben egyszerűsítő, sematizáló. A BKB az egyetemen kívüli fórumok és a nyilvánosság előtt mindvégig a BBTE magyar tagozata és magyar oktatói testülete hiteles képviselőinek nyilvánította magát - állapítja meg a tagozat vezető testülete, leszögezve: "Ez részükről önkényesen történt, mivel a magyar oktatók ténylegesen semmilyen formában sem jelölték ki és hatalmazták fel a BKB tagjait a BBTE magyar tagozata érdekeinek a képviseletére".

A tagozat vezetői ettől függetlenül nem értenek egyet a BKB két alelnökének fegyelmi okokból történő elbocsátásával. A Magyar Tagozat szenátusi tagjainak többsége, a Magyar Tagozat Vezető Tanácsa és oktatóinak a többsége tiltakozott az elbocsátás ellen, ám az egyetem szerkezete által kialakult erőviszonyok miatt eredménytelenül. A magyar oktatók tiltakozó megnyilvánulásai december folyamán elsősorban a BKB tagjait mint egyetemi oktatókat ért jogsértő eljárások ellen irányultak, melyeket az egyetem legfelsőbb vezetése gyakorolt velük szemben, de ebből semmilyen formában sem következik az, hogy feltétlenül támogatják is a BKB tagjai által választott megoldásokat - áll a közleményben.

A hiányosságok és feszültségek ellenére ez az egyetem Románia és a Kárpát-medence egyik legrangosabb és legkeresettebb egyeteme - folytatják fejtegetésüket a közlemény aláírói, akik a magyar tagozaton folyó oktatást továbbra is a BBTE keretében szeretnék fenntartani és továbbfejleszteni a bolognai irányelveknek megfelelően. "Visszautasítjuk azokat a törekvéseket, amelyek meg szeretnék szüntetni vagy elsorvasztani a magyar nyelvű oktatást a BBTE-n. Nem értünk egyet a BBTE-n folyó magyar nyelvű oktatásnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre való áttelepítésével. Történelmi felelőtlenség lenne a Bolyai Tudományegyetem jogutódjaként működő BBTE magyar tagozatának a megszűntetése" - áll a közleményben".

Ez utóbbi rész a BKB-nak arra a korábban kifejtett álláspontjára utal, amely szerint a BBTE román többségű vezetősége hosszú távon a magyar tagozat megszüntetésére törekszik. A BKB egy nappal korábban kiadott közleménye az erdélyi magyarság hosszú távú érdekei elárulásának nevezte, hogy a magyar tagozat - korábbi döntését megmásítva - rektorhelyettest jelölt.

MTI - fidesz.hu