Február a Földön kívüli élet hónapja
2007. január 29., 08:44
Februárban indul a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban a Földön kívüli élet lehetőségéről szóló előadássorozat - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján.

Az elmúlt évek kutatásaiból sok olyan eredmény született, amelyek más megvilágításba helyezik a Földön kívüli élet lehetőségével kapcsolatos elgondolásokat.

Kiderült, hogy a csillagközi térben lévő abszolút nulla fok közeli hőmérsékletű jégszemcsék belsejében a kozmikus sugarak hatására összetett szerves molekulák keletkeznek. Emellett több olyan összetevőt is azonosítottak, amelyek elősegítik a véletlenszerűen találkozó molekulák, atomok közötti reakciókat a csillagközi felhőkben.

Olyan egzotikus planéták létének lehetősége is felmerült, amelyek bizonyos szempontból átmenetet alkotnak a bolygók és a holdak között - olvasható a tájékoztatóban.

Elképzelhető, hogy a Cassini-űrszonda által a Titánon részletesen vizsgált magas szintű szerves szmogtakaróhoz hasonló az ősi Földön is létezett. Ebből a Nap ultraibolya sugárzásának hatására képződött szerves anyag záporozott a felszínre.

Kiderült továbbá, hogy a Titánon globális folyadékkörzés létezett, amelynek keretében a lehulló csapadék folyókban, tavakban gyűlt össze, napjainkra azonban az ilyen tavak már csak sarkvidéki területeken maradtak meg. A Marson az elmúlt néhány évben keletkezett felszíni folyásnyomokra akadtak, de a folyékony víz előfordulása még mindig kérdéses.

A földi extrém életformák között újabb rendkívül ellenálló csoportokat azonosítottak, elsősorban az oxigén és napfény nélkül is megélő metanogén baktériumok között, amelyek extrém alacsony hőmérsékletű környezetben is megélnek.

Magyar kutatók részéről új felismerés született a korai földi életformák információtárolásáról. A feltételezések alapján a mai DNS-alapú élővilágot egy egzotikus RNS-világ előzte meg.

Ezen kérdések közül többről is szó lesz a sorozat keretében. Február 6-án az asztrobiológia legújabb eredményeiről lesz szó. Egy héttel később a földi élet keletkezése és extrém élőlények a bolygónkon címmel tartanak előadást.

Február 20-án elemzik az élet lehetőségét a jégholdakon, február 27-én pedig az élet lehetősége és űrszondás keresése a Marson címmel tartanak előadást - olvasható az MCSE honlapján.

MTI - fidesz.hu