Viharkárok országszerte
2007. január 29., 13:55
Öten sérültek meg könnyebben a viharos szél miatt, amely fákat döntött ki, vezetékeket rongált és az épületekben is károkat okozott az ország középső és északi részén. A tűzoltóknak csaknem 150 alkalommal kellett kivonulniuk a károk miatt. A nap folyamán további viharos széllökésekre kell számítani, estére azonban mérséklődik a szél ereje. Több helyen akadozik a vasúti forgalom.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a távirati iroda érdeklődésére közölte: Budapesten eddig öt esetben riasztották a mentőket olyan könnyű sérülésekhez, amelyek a "vihar számlájára írhatóak". Köztük volt olyan sérült, akit egy tűzfalból kihulló tégla talált el, de volt olyan is, akit egy faág sebesített meg. Előfordult olyan eset is, hogy idős embereket borított fel a viharos szél.

Pest megyében több lakóépület tetejét, Győr-Moson-Sopron megyében két település templomának tetejét rongálta meg egyebek mellett a szél, Budapesten is vannak károk - közölte a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Szentendrén egy háromszintes lakóépület tetejét bontotta meg a szél, az omlásveszélyt tűzoltók hárították el - mondta Dobson Tibor. Az ezredes hozzátette: Sopronban, Győrszentivánon és Seregélyesen is egy-egy templom tetőszerkezete rongálódott meg, ott is tűzoltók dolgoznak a veszély elhárításán. A tűzoltók mintegy 150 esetben vonultak ki hajnal óta a fővárosban, Pest megyében, Heves megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében, főként fák kidőléséhez és épületkárokhoz riasztották őket - tette hozzá Dobson TIbor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn reggel közölt figyelmeztető előrejelzése szerint az északnyugatira forduló szél széllökései az ország nagy részén meghaladhatják ma a 75-90 kilométer/órát. Elsősorban északnyugaton, az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, néhol a Duna-Tisza-közén és a Tiszántúl középső részén a legerősebb széllökések helyenként elérhetik a 90-110 kilométer/órás erős vihar fokozatot. Somogy, Zala és Baranya megyében sokfelé, valamint az ukrán határ közelében legfeljebb erős széllökés valószínű. A késő délutáni órákban, este jelentősen mérséklődik a szél - olvasható az OMSZ honlapján.

Az erős szél számos viharkárt okozott a fővárosban is, eddig több mint negyven alkalommal riasztották a tűzoltókat. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője elmondta, a Gubacsi úton délelőtt nem közlekedett a 30-as villamos, mert törmelékek állták útját.

Az M1-es autópálya 110-es kilométer szelvényénél, Győr irányában egy, a szél miatt felborult kamion miatt áll a forgalom - közölte Dobson Tibor. A viharos erejű szél miatt több vasútvonalon késésekkel kell számolnia az utazóknak. Biztonsági okokból több szakaszon sebességkorlátozást kellett bevezetni, emellett felsővezeték-szakadásokat okozott az erős szél - közölte az MTI-vel Kavalecz Imre, a MÁV ZRt. szóvivője. Késésekkel kell számolni a Budapest, Hegyeshalom, Rajka vonalon, a Budapest, Székesfehérvár, Nagykanizsa vonalon, a Budapest, Szeged vonalon, Szabadbattyán-Lepsény Kiskunhalas és Kiskunfélegyháza, valamint Komárom és Hegyeshalom, Sopron és Szombathely között - sorolta a szóvivő.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a távirati iroda érdeklődésére közölte: Budapesten eddig öt esetben riasztották a mentőket olyan könnyű sérülésekhez, amelyek a "vihar számlájára írhatóak". Köztük volt olyan sérült, akit egy tűzfalból kihulló tégla talált el, de volt olyan is, akit egy faág sebesített meg. Előfordult, hogy embereket borított fel viharos szél - tette hozzá a szóvivő.

MTI - fidesz.hu