Egymilliós bírság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek
2007. január 31., 15:46
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egységét 1 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel egy oktatási pályázaton jogszerűtlenül zárt ki a versenyből egy ajánlattevőt, míg a másikat nem tájékoztatta a nyertes ajánlat jellemzőiről - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az ajánlatkérő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egysége még tavaly szeptemberben tett közzé ajánlati felhívást tréningkurzusok szervezésére, valamint a képzéshez szükséges tananyag kidolgozására. Az EU államigazgatási- és civil társadalom fejlesztési projektje keretében került sor a tréningekre, háromnegyedes uniós támogatással. A 700 fős tréning és a 900 darab könyv becsült nettó értéke 865 ezer euró (mintegy 220 millió forint) volt.

A tenderre több egyéni cég, illetve konzorcium is jelentkezett. Nyertes a Wattson Kft. lett, míg második helyre a DFT Hungária Kft.-t sorolta az ajánlatkérő. Egy konzorciumot - tagjai: a Kai Consulting Kft., a Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Partners for Hungary Democratic Change Hungary Alapítvány - pedig kizártak az értékelésből. A döntés ellen a második és a kizárt ajánlattevő élt panasszal a Döntőbizottságnál.

A kizárás oka az volt, hogy a konzorcium egyik tagja, a Partners for Hungary Democratic Change Hungary Alapítvány először nem adott be az utolsó három évéről forgalmi adatokat, majd amikor ezt - hiánypótlásként - megtette, egy újabb levélben helyesbítette azokat. A helyesbítésre azért volt szükség, mivel először csak a saját tevékenysége bevételét adta meg, másodszor pedig beszámította a kapott támogatásokat is. Így viszont már kijött a konzorcium összesített árbevételére a kiíró által megkövetelt 200 millió forintos átlagos évi árbevétel. Az ajánlatkérő viszont a helyesbítést nem fogadta el.

A második helyre sorolt DFT Hungária Kft. pedig azért fordult a döntőbizottsághoz, mivel nem tekinthetett be a nyertes ajánlatba, illetve az értékelést kifogásolta.

A jogorvoslati kérelmek beérkezte után a Döntőbizottság - ideiglenes intézkedésként - a nyertessel történő szerződéskötést megtiltotta. Az eljárás során kiderült, hogy a kizárás jogszerűtlen volt, tehát az újra értékelés során figyelembe kell venni a kiejtett ajánlatot is. Szintén jogszerűtlen volt a nyertes ajánlat alapvető adatainak megismerése elől elzárni a DFT Hungária Kft.-t. Ez utóbbi cég másik kérése - hogy vizsgálják felül az értékelést - azonban okafogyottá vált, hiszen újra kell értékelni az ajánlatokat.

Mind a jogszerűtlen kizárás, mind pedig a nyilvánosság korlátozása olyan súlyos jogsértés, hogy a Döntőbizottság 1 millió forint bírságot látott indokoltnak.

MTI - fidesz.hu