Egyesül a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel a Berzsenyi Dániel Főiskola
2007. január 31., 16:39
A soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen kíván új egyetemet létrehozni a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) - jelentette be szerdán sajtótájékoztatóján Gadányi Károly, a Berzsenyi Dániel Főiskola rektora.

"A két intézmény egyesülésével egy teljesen új, több központú egyetem jön létre, amelyen tíz egyetemi kar működik majd" - mondta.

Hozzáfűzte: a BDF a felsőoktatási törvény nyújtotta lehetőségeket kihasználva négy egyetemmel folytatott tárgyalásokat a lehetséges egyesülésről, végül a veszprémi Pannon Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem közül kellett döntenie a főiskola szenátusának, amely 14-5 arányban döntött a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel való egyesülés mellett.

Gadányi Károly elmondta azt is, hogy az új egyetemnek 2008 szeptember elsején már fogadnia kell az első hallgatóit, ezért szavai szerint a munka java még csak most következik, a két intézménynek egyeztetnie kell a részletekről.

"A hallgatókat semmiféleképp nem érinti hátrányosan a két intézmény egyesülése, éppen ellenkezőleg, a lehetőségeik lesznek nagyobbak, hiszen az alapfokú képzés mellett a mesterképzésre és a doktori képzésre is lehetőségük lesz ugyanannak az egyetemnek a keretei között" - mondta.

A BDF rektora hangsúlyozta: a főiskola a művészeti és testnevelési, a természettudományos, valamint a bölcsész képzéssel gazdagítja majd az egyetem képzési palettáját. Szavai szerint ezen kívül nagy hangsúlyt fektetnek a felsőfokú szakképzésre is.

Faragó Sándor, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: az egyesüléssel egy 22 ezer hallgatóval rendelkező egyetem jön létre, amely az ország hatodik legnagyobb egyeteme lesz.

"Valóban a régió egyeteme szeretnénk lenni, amely megőrzi mindkét felsőoktatási intézmény értékeit, de a jelenleginél szélesebb kínálatot jelenít meg a felsőoktatásba jelentkezők számára" - mondta.

Faragó Sándor kijelentette: az egyetem székhelye továbbra is Sopronban marad, de a felsőoktatási törvény lehetővé teszi, hogy több egyetemi központot is létrehozzanak, ilyen működne az elképzelések szerint Szombathelyen.

Szeretnénk a jövőben az alapképzésen túl a mesterképzés lehetőségeit is megteremteni Szombathelyen, és doktori iskolát akarunk alapítani a vasi megyeszékhelyen - mondta.

MTI - fidesz.hu