Csíkszereda: 2007 talán a legnehezebb éve lesz a Sapientiának
2007. február 5., 16:31
2007 a kihívások éve lesz a Sapientia csíkszeredai karain - jelentette ki Bakacsi Gyula, a Gazdasági és Humántudományi kar dékánja, a helyi sajtó képviselőivel folytatott beszélgetésen.

Ebben az évben lehet előterjeszteni az akkreditációs kérelmet, ugyanakkor most változott a román akkreditációs törvény, jelentős szigorításokkal és többféleképpen értelmezhető rendelkezésekkel. Így még mindig bizonytalan, hogy mikor kell benyújtani az akkreditációs dossziét, és nem tisztázott az sem, hogy az uniós csatlakozás után, milyen feltétekkel pályázhatnak az uniós tagországokból származó, így például magyarországi oktatók sapientiás tanári állásokra.

Bakacsi Gyula szerint, a csíkszeredai közgazdasági kar két szakán, amelyet idén az engedélyezésre előkészítenek, teljesíteni tudják a követelményeket, beleértve a főállású minősített oktatók számát is. Ehhez az szükséges, hogy a romániai jogszabályi rendelkezések is világossá váljanak. Az egyetem vezetőségváltása után, a karokon és tanszékeken is fiatalítás következik, hiszen az az akkreditáció követelménye is.

Az erdélyi magyar felsőoktatás sajátossága, hogy a középnemzedék hiányzik az oktatók közül, így egyre sürgetőbb kérdés a fiatal oktatók doktorátusi fokozatának, vagy a különböző oktatói minősítéseknek a megszerzése. Ebben is szép eredményeket értek el az elmúlt években. Az egyetem előtt álló másik nagy kihívás a pénzügyi helyzet. A magyarországi támogatás csökkentése azt jelenti, hogy fejlesztésre az egyetem nem tud idén alapokat elkülöníteni. A csíkszeredai közgazdasági kar külső források bevonására saját stratégiát dolgozott ki, a gazdasági szférának kívánnak szolgáltatásokat nyújtani, és a felnőttképzésben olyan programokat kínálni, amely jövedelmet hoz az egyetem számára.

Ugyancsak cél a nemzetközi kutatási programokban való részvétel, ezen a téren is értek el eredményeket, bár az uniós támogatási pályázatokban való részvétel, ördögi kör módjára, az akkreditációhoz kötött.

Végül kihívás az egyetem számára a bolognai folyamat, a háromszintű felsőoktatás bevezetése Romániában. A Sapientiának egyszerre két rendszerben kell oktatni, még folyik az egyetemi képzés, és második tanévénél tart a bolognai alapképzés. Kihívás lesz a magiszterképzési jog megszerzése az egyetem számára, amely az akkreditáció után, mondhatni a küszöbön áll. Érthető Bakacsi Gyula dékán összegzése a csíkszeredai karok gondjairól: 2007 talán a legnehezebb éve lesz a Sapientia Egyetemnek.

radio.hu - fidesz.hu