fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
Ízig-vérig disznótoroztak Mikepércsen
2007. február 5., 17:50
A derecskeiek fejében született az ötlet, amelyet aztán Mikepércsen hoztak tető alá: a két hajdú-bihari település székelyföldi testvértelepülésével - Székelykeresztúr és Nagygalambfalva - közösen rendezett disznótort.

A hagyományteremtő rendezvényre január utolsó szombatján került sor, a református templom melletti szabad területen. Igazi - disznótorra való - csípős, hideg reggel volt, amikor a harangzúgás után, jófajta szíverősítők lehörpintését követően megszúrták a disznókat. A 10-15 fős csapatok aztán azon szorgoskodtak, hogy ki-ki a hagyományoknak megfelelően dolgozza fel a jobb sorsra szenderült állatokat. A disznótornak tétje is volt: szakavatott zsűri - Boros László, a Belga Étterem mesterszakácsa, Gyöngyösi János szintén mesterszakács a Platánból, valamint a jelenleg Ausztriában dolgozó, de berettyóújfalui Gyöngyösi János - bírálta a különböző étkeket. A kóstolásban és minősítésben természetesen részt vett a fővédnök, Halász János országgyűlési képviselő, Debrecen kulturális alpolgármestere, valamint a négy település polgármestere is. (A "legvéreskezűbbnek" Bakó István derecskei elöljáró bizonyult, akinek köténye vérfoltoktól virított!)
A tél is megmutatta magát: délelőtt sűrű hóesés kezdődött, ennek ellenére sok érdeklődőt vonzott a köztéri disznótor. A jó hangulatot nemcsak az elfogyasztott színtelen és színes nedű okozta, hanem a harmónikás-szaxofonos magyarnótázás is.
A disznótoros ételek versenyében 11 kategóriában hirdettek eredményt.

A legjobb hagymás vért a derecskeiek sütötték. Hurkából a mikepércsiek remekeltek, míg borsos kolbászból a székelykeresztúriak, paprikásból szintén a mikepércsiek voltak a legjobbak. Nagygalambfalva csapata a legfinomabb lacipecsenyét készítette el, viszont orjalevesből szintén a helyiek remekeltek. A tepertősütés megosztva Derecske és Nagygalambfalva csapatának sikerült. Toros káposztát a derecskeiek, míg töltött káposztát a mikepércsiek készítettek a legízletesebben. "Szíverősítő" kategóriában megosztva a mikepércsi és a keresztúri pálinka volt a legjobb. A legjobb szúrónak Gyerkó Levente, Nagygalambfalva polgármestere bizonyult.

A győztesek "büntetése" az volt, hogy az esti közös vacsorára el kellett készíteniük ételfogásaikat. A művelődési házban a disznótoros menü elfogyasztása után éjszakába nyúló mulatozás következett. A talpalávalót a Szeredás Együttes húzta.

Nyírő Gizella - fidesz.hu