Franciaország: figyelmeztető közszolgálati sztrájk
2007. február 8., 16:28
A francia közszolgálati dolgozók nyolcvan százalékát tömörítő hat szakszervezet közös felhívására a jövő évi költségvetésben tervezett 15 ezer közszolgálati munkahely megszüntetése ellen és a fizetések vásárlóerejének megtartásáért tanárok, vasutasok, postások, adóhivatalnokok sztrájkoltak és vonultak utcára csütörtökön francia városokban.

A közszolgálati minisztérium szerint a közszférában dolgozók 23 százaléka nem állt munkába csütörtök reggel, amit a szakszervezetek a sztrájk sikereként értékelnek, ugyanis az egy évvel ezelőtti megmozdulásban a munkavállalóknak csak 18 százaléka vett részt. Legtöbben az oktatásban csatlakoztak a sztrájkoz: az oktatási minisztérium szerint a tanárok egyharmada, a szakszervezetek szerint fele nem tartotta meg óráit. A postásoknak csak nyolc százaléka csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, de ennek ellenére akadozott a küldemények kézbesítése. A vasutasok sztrájkot nem hirdettek, de az országszerte rendezett tiltakozó felvonulásokon ők is megjelentek. A pénzügyminisztérium előtt csütörtök reggel 350 adóhivatalnok tüntetett.

Az utcai demonstrációsorozat délben Marseille-ben vette kezdetét a forrásoktól függően 9-20 ezer tüntető részvételével. Az elsősorban az oktatásban dolgozó felvonulók között feltűnt José Bové radikális baloldali elnökjelölt is, aki szerint elfogadhatatlan a jobboldali elnökjelölt, Nicolas Sarkozy belügyminiszter kijelentése, miszerint túl sok közszolgálati dolgozó van Franciaországban. A városban a legtöbb bölcsőde és iskola nem is nyitott ki reggel. Párizsban több ezer résztvevővel kora délután kezdődött meg az "Munkahelyért, a fizetésekért és a közszolgálatért" felirat alatt meghirdetett tüntető felvonulás. A vasutasok külön felvonulást rendeztek a fővárosban. Gilles de Robien oktatási miniszter csütörtökön kijelentette: "Szeretném jobban megfizetni a tanárokat...Tény, hogy Franciaországban a tanárok általában rosszabbul keresnek, mint a többi európai országban" - ismerte el a miniszter.

MTI - fidesz.hu