Megemlékezés Horthy Miklós halálának ötvenedik évfordulójáról
2007. február 10., 18:05
Horthy Miklós, Magyarország volt kormányzója halálának ötvenedik évfordulójára emlékeztek szombaton szülővárosában, Kenderesen a helyi önkormányzat szervezésében.

Több százan gyűltek össze a családi kriptánál az ökumenikus istentisztelettel kezdődött megemlékezésre, több kisebb-nagyobb csoport nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal vonult fel. A legnépesebb csoport Nyíregyházáról érkezett, tagjai Horthy kormányzása idején ismert katonadalokat énekeltek.

A megemlékezésen részt vett Horthy Miklós menye, Edelsheim-Gyulai Ilona, akit két unokája is elkísért Kenderesre.

Bogdán Péter polgármester a kripta előtt mondott beszédében felidézte az 1920 és 1944 között Magyarországot irányító államférfi katonai és politikusi pályafutását, a szülőhelyhez fűződött kapcsolatait és kitért hazahozatalának körülményeire.

A szónok Horthyt Ferenc József császárhoz hasonlította, mondván, "mindkettőjüket az elhivatottság mellett a magánéleti csapások is edzették a hivatáshoz". Mint mondta, "24 évi kormányzósága alatt Magyarország a térség legkonszolidáltabb országa lett, hazánkat Európa megbecsült, szerves részévé tette, a magyar pengőt Európa- szerte a legmegbecsültebb pénznek ismerték el".

Az ünnepi beszéd után a családi kriptánál koszorút helyeztek el többek között a Magyar Tengerészek Egyesülete, a Horthy Miklós Társaság, a Vitézi Rend, a Magyar Demokrata Fórum, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei és a környező települési önkormányzatok képviselői.

A megemlékezés estig folytatódik további koszorúzással, valamint a Koltay Gábor rendező által készített "Horthy, a kormányzó" című film bemutatójával.

A portugáliai Estorilban 1957 februárjában elhunyt Horthy Miklóst feleségével 1993 szeptemberében több mint ötvenezer ember, köztük a hazai közélet számos akkori képviselője előtt temették újra Kenderesen a Magyar Tengerészek Egyesülete kezdeményezésére.

MTI - fidesz.hu