Olaszország: baloldali terroristákat tartóztattak le
2007. február 12., 17:22
Letartóztattak 15 embert Észak-Olaszországban szélsőbaloldali terrorista csoport elleni razziák eredményeként - jelentette be hétfőn az olasz rendőrség.

Milánóban, Páduában, Torinóban és más városokban zajlottak a rajtaütések. Az őrizetbe vetteket felforgató tevékenységgel és fegyveres szervezethez tartozással gyanúsítják. Az ügyészség feltételezése szerint a számlájukra írható egy merénylet, és újabbak előkészítésén is dolgoztak. Giuliano Amato belügyminiszter szavai szerint a rajtaütéssel sikerült elejét venni a csoport újabb akciójának.

2004 óta folyik nyomozás a csoport után, amely fegyveres rablásokból tartotta fenn magát, és gyárakban, baloldali beállítottságú klubokban terjesztette propagandaanyagait. A szervezet az 1970-es, 1980-as években működő Vörös Brigádokkal áll ideológiai rokonságban. A már felszámolt Vörös Brigádok több véres merényletet követtek el Olaszországban. Tagjai 1978-ban elrabolták és megölték Aldo Moro korábbi miniszterelnököt. Egy évtizeddel a "történelmi" Vörös Brigádok eltűnése után egy másik csoport is jelentkezett ezen a néven, amelynek a nevéhez szintén több merénylet fűződött.

MTI - fidesz.hu