Sólyom László Markó Bélával tárgyalt
2007. február 13., 07:48
A romániai magyarság számára számos lehetőség van a jelenlegi törvényi keretek között is a fejlődésre - fejtette ki hétfőn Bukarestben Sólyom László köztársasági elnök, miután látogatást tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházában.

A köztársasági elnök este megbeszélést folytatott Markó Bélával, a szövetség elnökével, valamint a szervezet néhány más vezetőjével. A tárgyalások után az államfő a román és a magyar sajtó képviselői előtt megállapította: az RMDSZ fontos tényező az erdélyi magyarság számára, jelentős mértékben hozzájárult Románia európai uniós integrációjához.

Sólyom László úgy vélte: Romániában vannak még kihasználatlan lehetőségek a magyarság számára, márpedig szerinte a jelenleg érvényes törvényi keretek között is sok mindent lehet tenni. A Markó Bélával folytatott tárgyalásokon is megfogalmazódott, hogy van lehetőség Romániában az önálló magyar felsőoktatás fejlesztésére. Nagyon fontos, hogy a romániai magyarság a visszaszerzett vagyont stabilizálja, élni tudjon vele - mondta. Sok szó esett a megbeszéléseken azokról a közösségi tulajdonokról, amelyek egykor az erdélyi falvak vagyonát képezték. Beszéltek a határ menti régiók fejlesztésének kérdéséről és az ezzel kapcsolatos jó példákról.

Sólyom László ismét elmondta: ő nem magyar kisebbségről beszél, hanem magyar társadalomról. E társadalom akkor életképes, ha megvan az infrastruktúrája, biztosított számára az anyanyelvi képzés az óvodától az egyetemig, megvan az értelmisége, a vállalkozói rétege. Az itteni magyarságnak integrálódnia kell a romániai társadalomba és versenyképesnek kell lennie - mondta Sólyom, aki szerint ehhez Magyarország is hozzájárulhat, mégpedig úgy, hogy átadja az uniós forrásokhoz való hozzáférés területén szerzett tapasztalatait. "Szükségesnek tartjuk a kisebbségi törvény elfogadását, ami a kulturális autonómia törvénybe foglalását jelenti" - mondta Sólyom László, aki szerint Magyarország a területi autonómiát is támogatja az alkotmányos keretek között. Ebben sokfajta jogi megoldás lehetséges - mondta a köztársasági elnök. "Bízunk abban, hogy idővel a román közvélemény is meg fogja érteni: az ilyen autonómia nem töri össze az állam integritását".

Markó Béla az újságíróknak kiemelte, hogy a romániai magyarság számára fontos és szimbolikus üzenete van a magyar államfő látogatásának az RMDSZ székházába, ez annak az elismerése, hogy az RMDSZ-nek a román politikában s a román-magyar kapcsolatok alakításában is kiemelt szerepe van. Elmondta: az elnöktől kérte Magyarország támogatását abban, hogy a különböző erdélyi önkormányzatok, közösségek versenyképessé válhassanak az európai uniós felzárkózás során.

MTI - fidesz.hu