Előre hozott választásokat sürget Martonyi
2007. február 15., 08:31
A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére holnap tartja évértékelőjét a Millenáris Parkban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A szervezet elnöke szerint súlyos válságba került az ország. Magyar Hírlap interjú.

- Mire számít az évértékelőn?

- Előrejelzéseket nem szeretnék tenni, holnap délután minden kiderül.

- Ön az elmúlt hetekben felvetette: távoznia kellene a kormánynak.

- Az ország súlyos erkölcsi, politikai és gazdasági válságba került. Az elmúlt hónapokban jelentősen sérültek az emberi jogok is. Káosz van minden területen, az oktatástól az egészségügyig.

- A kormány szerint ez nem káosz, hanem elindultak a reformok. A mostani helyzetet a változtatások okozzák.

- Reformokat én nem látok, ezek ugyanis nem álltak össze egységes rendszerré. Nincs átgondolt kormányzati politika.

- Az ellenzék tavaly szakértői kabinet létrehozására tett javaslatot. Ez most is aktuális lenne?

- A pártok megállapodására és közösen kidolgozott programra épülő szakértői kormánynak, azt hiszem, már nincs esélye. Ma ugyanis rosszabbul áll az ország, mint ősszel, amikor ez felvetődött. A legfontosabb, hogy csak alkotmányos eszközökkel lehet és szabad változtatni a helyzeten. Európában hasonló helyzetekben gyakran lemond a kormány, belátva, hogy az új választások kiírása nemcsak az ország, hanem a mögötte álló politikai pártok hosszabb távú érdekeit is szolgálja.

Magyar Hírlap - fidesz.hu