Putyin és potenciális utódai
2007. február 16., 12:39
Vlagyimir Putyin elnök kiegyenlítette potenciális utódainak apparátusi súlyát - állapították meg egybehangzóan orosz lapok pénteken.

Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettesé való előléptetésével ugyanabba a pozícióba került, mint Dmitrij Medvegyev, és az elnöki szék elnyerésére való esélyeik kiegyenlítődtek - vélték a moszkvai lapok, "Második első, Két első, Putyin egy szintre hozta Ivanovot Medvegyevvel" és hasonló címek alatti kommentárjaikban.

Putyin, aki az alkotmány szerint a 2008. márciusi elnökválasztáson már nem indulhat, nemrég jelezte: a kampány során, vagyis három hónappal a voksolás előtt mutat majd rá az általa előnyben részesített jelöltre. Mindamellett Alexander Rahr német szakértő szerint (egy évvel az elnökválasztás előtt) Ivanov vált Putyin első számú jelöltjévé, ami persze még nem végleges. A Nyugatot bíráló müncheni felszólalásával Putyin gyakorlatilag cáfolta Medvegyev davosi beszédét. Most pedig megtette első miniszterelnök-helyettesnek Ivanovot, aki éppenséggel nem nevezhető a Nyugat hívének. Vagyis a Nyugat bírálatának irányvonala folytatódik - mondta Rahr a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlapnak.

Ivanov a védelmi miniszterség alóli felmentésével olyan problémák "uszályától" szabadul meg, amelyek elhomályosították kilátásait az elnökségre - írta a Kreml-bíráló Kommerszant, rámutatva: "mostantól az új civil védelmi miniszternek, Anatolij Szergyukovnak kell majd felelnie azokra a kellemetlen kérdésekre, amelyek megnyomorított sorkatonákra, elsüllyedt tengeralattjárókra vagy felrobbant rakétákra vonatkoznak. Ivanov pedig arra összpontosíthat, hogy az "innovációs gazdaság" megteremtőjének fényes arculatát formázza meg az oroszokban.

A (Kreml-barát szócsővé vált) Izvesztyija annak bizonyítékát látja a Putyin által véghezvitt személycserékben, hogy Mihail Fradkov miniszterelnököt nem kívánja meneszteni a választásokig hátralévő időben. A kormányfő úgyszólván kikerült a választási játékból. Gleb Pavlovszkij Kreml-barát politológus szerint a müncheni felszólalás utáni személycserék alátámasztják azt a feltevést, hogy Putyin utóda (szürke eminenciásként) maga Putyin lesz. "Az elnök bátran mozgatja az embereket a kormányban, tágabb csapatába vonva be őket. Most valamiféle katonai-stratégiai tanács jelent meg, Putyintól Ivanovon át a védelmi miniszterig és a vezérkari főnökig. Feladatuk a 2012-ig szóló fegyverzet-megújítási program megvalósítása." "Putyin szilárdítja azt a csapatot, amely a következő elnöki ciklusban is irányítja majd Oroszországot. Puyin nem szándékozik átengedni központi szerepét, a vezér szerepét. Putyin egy olyan sajátos elnöki kormány tényleges vezetője, amelyben Fradkov, Ivanov, Medvegyev egyszerű hivatalnokok csupán. A választásokig lesznek még átalakítások. De a politikai rendszer első embere 2008 után is Putyin marad" - vélekedett Pavlovszkij, akit több lap is idézett.

Egy másik Kreml-barát politológus, Szergej Markov azt latolgatta, hogy két jelölt versenghet majd az elnökségért a két Kreml-hű párt, a törvényhozást jelenleg uraló Egységes Oroszország és a nemrég létrehozott Igazságos Oroszország színeiben - mindez Putyin szárnya alatt történik, hozzá kötődve, s a jövőben is biztosítva politikájának folytonosságát.

MTI - fidesz.hu