Nívódíjas balatonfüredi épületek
2007. február 16., 15:48
Két balatonfüredi épület is nívódíjat kapott nemrég a IX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton; a Horváth-ház második, az Alba Villa pedig harmadik helyezést ért el - mondta a város polgármestere sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

Bóka István hangsúlyozta: régi pompájában újult meg másfél évvel ezelőtt Balatonfüred legnevezetesebb épülete, a 200 éves, copf stílusú Horváth-ház, ahol például az első Anna-bált tartották 1825-ben.

A polgármester elmondta: a leromlott állagú házat a Masped-csoporthoz tartozó, budapesti Lakásépítő Zrt. újította fel 1,2 milliárd forintos költséggel, s a földszinten elegáns üzleteket, az emeleteken pedig 46 luxuskivitelű apartmant alakított ki.

Az Alba Villát - egy 100 éves polgári házat -, illetve a mellé épített új üdülőcentrumot szintén 2005-ben avatták fel - mondta Gyetvai Zsolt, a beruházó Gyetvai Fivérek Zrt. igazgatója, s egyik tulajdonosa.

A polgári villa felújítása, továbbá szomszédságában a 60 lakás és 18 üdülőegység felépítése hárommilliárd forintba került - tette hozzá az igazgató. Megjegyezte: a 60 lakásból ötvenkettőt már értékesítettek. A vendégeknek és a lakóknak uszoda, szauna, fittness-terem, étterem és más szolgáltató egység áll rendelkezésükre.

A polgármester a sajtótájékoztatón rámutatott arra, mindkét épület esetében a bíráló zsűri kiemelte a díj odaítélésénél azt, hogy a házak harmonikusan illeszkednek Füred történelmi belvárosának - part menti üdülőnegyedének - felújított környezetébe, illetve az Alba Villa esetében a "kert és az épületek összhangja gondos tervezésre vall".

MTI - fidesz.hu