Simor az új MNB-elnök
2007. február 16., 18:48
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón a Parlamentben bejelentette, hogy Simor Andrást jelöli a Magyar Nemzeti Bank elnökének.

A hatályos jegybanktörvény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hatéves időtartamra a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A jegybank elnökét kinevezése előtt meghallgatja az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága és a Gazdasági Bizottsága, de a jegybankelnök-jelöltről a bizottságok által kialakított véleménynek nincs jogi következménye.

A jegybankelnököt a köztársasági elnök nevezi ki, mérlegelési joga azonban nincs, a kinevezést nem utasíthatja el és a kinevezési okmányt ésszerű időn belül alá kell írnia.

A törvény szerint a jegybank első embere egyúttal a legfőbb monetáris döntéshozó szerv, a Monetáris Tanács elnöke is. A Monetáris Tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület. Átmeneti rendelkezés szerint azonban jelenleg 13 tagja van. A testületben szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

Járai Zsigmond távozó jegybankelnök bizottsági meghallgatásaira 2001. február 5-én került sor.

Akkor a képviselők az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága ülésén 15 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett támogatták Járai Zsigmond pénzügyminiszter jelölését a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára.

A meghallgatáson az akkori ellenzéki képviselők elsősorban Járai két és fél éves, a pénzügyi tárca élén kifejtett munkáját bírálták.

A jelöltet még aznap meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága is, a testület tartózkodás nélkül, 18 igen és 12 nem szavazattal támogatta Járai Zsigmond jelölését.

Simor nem lát okot az inflációs célkövetés elhagyására

Simor András nem lát okot az inflációs célkövetés rendszerének megváltoztatásra, fontosnak tartja a jegybanki függetlenséget és elsődleges céljának az árstabilitás elérését tekinti.

A jegybankelnök-jelölt erről pénteken hírügynökségi tudósítók előtt beszélt jelölésének bejelentését követően.

Simor András a jegybanki függetlenség fontossága mellett, hangsúlyozta a kormánnyal való együttműködés szükségességét is.

Kijelentette: a jegybank a piacoknak üzen, nem a kormánynak, a monetáris politika része az ország gazdaságpolitikájának.

A konvergenciaprogramról szólva úgy fogalmazott: annak végrehajtása folyamatban van, egyes részei jól haladnak, mások nem.

MTI - fidesz.hu