Mesic elfogadta Róma magyarázatát
2007. február 18., 10:10
Intenzív tárgyalások után megállapodásra jutott Róma és Zágráb Giorgio Napolitano olasz elnök múlt hét végi beszédével kapcsolatban, amelyben Napolitano etnikai tisztogatásnak minősítette mintegy 15 ezer olasz 1943 és 45 közötti lemészárlását a jugoszláv partizánok által.

Napolitano szavai miatt éles vita tört ki Horvátország és Olaszország között, miután Stjepan Mesic horvát államfő "a nyílt fajgyűlölet, a történelmi revizionizmus és politikai revansizmus elemeit" vélte felfedezni a beszédben. Róma azonban elfogadhatatlannak minősítette Mesic kirohanását, s az Európai Unió is az olasz fél pártjára állt a vitában.

Mesic hivatalának szombati közlése szerint az elért megállapodásról a két fővárosban egyidejűleg tettek közzé nyilatkozatot. "Horvátország tudomásul vette azokat a magyarázatokat, amelyeket február 13-án az olasz külügyminisztériumban kapott a Massimo D'Alema külügyminiszter és Tomislav Vidosevic horvát nagykövet közötti megbeszéléseken" - áll a horvát elnöki hivatal nyilatkozatában. A magyarázatokat a horvát fél megértéssel fogadta, és úgy véli, hogy azok hozzájárultak az olasz elnök beszéde által okozott félreértések tisztázásához. Napolitano elnök szavai semmiképpen sem irányultak arra, hogy ellentétet szítsanak Horvátországgal szemben, sem arra, hogy megkérdőjelezzék az 1947-es békeszerződéseket vagy az osimói és római egyezményeket, s nem motiválta azokat bosszúvágy vagy történelmi revansizmus - fogalmaz a zágrábi nyilatkozat. A dokumentum szerint Mesic a magyarázat nyomán visszavonta azt a több alkalommal is kifejtett kívánságát, hogy a legmagasabb szintű kétoldalú találkozón tisztázzák a helyzetet.

A szóban forgó tömeggyilkosságok miatt mintegy 150 ezer olasz menekült el az Olaszország által a háború idején megszállt Isztriából és Dalmáciából, - mely területek ma Horvátországhoz és Szlovéniához tartoznak - másokat pedig vagyonuktól megfosztva kiutasítottak. Az egykori gyászos eseményekre évtizedeken át a hallgatás fátyla borult. Két évvel ezelőtt azonban az olasz kormány meghirdette az "emlékezet napját" a tömeggyilkosságok emlékére. A volt kommunista Napolitano elnök szokatlanul éles szavai az idei megemlékezésen, múlt szombaton hangzottak el. Olasz illetékesek úgy vélekedtek, hogy az európai uniós tagságra pályázó Horvátországgal szemben a csatlakozási tárgyalásokon fel kell vetni az elkobzott olasz javak kárpótlásának kérdését.

MTI - fidesz.hu