EU: a bürokrácia visszaszorításáról tárgyalnak
2007. február 19., 11:49
Több milliárd eurós bürokráciaellenes csomagtervről tárgyalnak az uniós gazdasági miniszterek: az EU iparügyi biztosa, Günter Verheugen az uniós bürokrácia visszaszorításával kapcsolatos elképzeléseit az EU versenyjogi tanácsában terjeszti elő.

A soros elnöki tisztet betöltő Németország gazdasági minisztere szerint a német elnökség ideje alatt a bürokrácia elleni intézkedések döntő lendületet kell kapjanak. Az uniós állam- és kormányfők március 8-9-i csúcsértekezletükön indítják útjára a kezdeményezést. Verheugen elképzelései szerint a bürokrácia visszaszorítása az uniós cégeknek évente mintegy 1,3 milliárd eurós megtakarítást eredményezne, és az uniós gazdaság teljesítménye 2012-ig 150 milliárd euróval nőne pótlólagosan.

Ennek elérését több intézkedéssel próbálnák elérni, mindenekelőtt a cégek kizárólag statisztikai célú beszámolási kötelezettségének csökkentésével. Verheugen szerint elsősorban arról van szó, hogy "meg kell állítani a papírháborút", de a tervezett bürokráciaellenes intézkedések nem érintenék a fogyasztóvédelmi előírásokat, illetve nem lazítanának a szociális és környezetvédelmi normákon sem.

MTI - fidesz.hu