Új nyomon keresi a rendőrség a móri gyilkosokat
2007. február 20., 08:15
Fordulat történt a 2002-es móri vérengzés ügyében. A múlt héten kézre került a veszprémi postásgyilkosság gyanúsítottja, ez pedig közelebb viheti a rendőrséget a nyolc áldozatot követelő bűntett megoldásához.

Az Országos Rendőr-főkapitányság felső vezetése egyértelmű sikernek könyvelte el a postásgyilkos kézre kerítését. Nem igazolták azokat a sajtóhíreket, amelyek az eddigitől teljesen eltérő megvilágításba helyezik a 2002-ben elkövetett móri bankrablást. Lapunk úgy tudja, jelentősebb belső vizsgálatra nem készülnek a testületnél. Szinte biztosan lesznek viszont személyi konzekvenciái annak, hogy feltehetően tévesen kiáltották ki Kaiser Edét és Hajdú Lászlót bűnösnek a móri vérengzésben. Információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyik magas rangú vezetőjét menesztik, és megingott Bolcsik Zoltán dandártábornok igazgatói széke is.

Meglepett rendőrök

A dandártábornok tegnap sajtótájékoztatón erősítette meg: valamennyiüket meglepte a móri ügy fordulata, amely az után következett be, hogy pénteken elfogták a veszprémi postásgyilkosság gyanúsítottját. Bolcsik a sikeres akcióval kapcsolatban felidézte, hogy 2006 októberében Tatabánya környékén becsomagolt fegyvereket, lőszerhüvelyeket és ruhadarabokat találtak a földbe ásva. A szakértők kétféle hüvelyt különböztettek meg: az egyiket a postásgyilkosság elkövetője, a másikat a móri támadó lőtte ki a fegyveréből. Ennek alapján sejtették, hogy lehet összefüggés a két bűncselekmény között. A móri fegyverek után kutató nyomozó csoportot összevonták a veszprémi postásgyilkosság felderítésén dolgozó rendőri csapattal.

Felhívásaik nyomán számos bejelentés érkezett az NNI-hez

A szálak egyike a tatabányai N. Lászlóhoz vezetett. A harmincas férfit látták bemenni a városszéli erdőbe, ahonnan különböző tárgyakat hozott elő. E bejelentés után a nyomozók igyekeztek titokban minél több információt szerezni N. előéletéről. Kiderült, hogy valamikor szerződéses katona volt, majd egy rendvédelmi szervezetnél - tudomásunk szerint börtönőrként - alkalmazták. Innen a fegyverek iránti vonzalma miatt távozott, és egy fegyverüzletben vállalt eladói munkát. A régóta figyelt férfit péntek este vették őrizetbe Tatabányán. Bolcsik szerint ekkor munkatársai még a postásgyilkosért utaztak a megyeszékhelyre. Sejtelmük sem volt arról, hogy a móri vérengzés új fordulatot vesz a férfi kihallgatásával.

A nyomozás egyik illetékese lapunknak azt mondta: péntek reggeltől az összes nyomozó bent volt az NNI Aradi utcai bázisán. Tudták, hogy eseményekben gazdag napok lesznek. Benne szombat reggel tudatosult, hogy valójában nemcsak a postások támadóját - N. 2002 februárja és 2005 nyara között hat kézbesítőt rabolt ki -, hanem valószínűleg a móri bankrablás egyik tényleges elkövetőjét fogták el. A férfit először lőszerrel való visszaéléssel gyanúsították meg, majd a móri szálat vették elő, s a korábban megtalált lőszerhüvelyekről kérdezték. A férfi ekkor omlott össze, és vallotta be, hogy ő is lőtt a móri fiókban.

Döntő lehet a DNS

A móri bankban a vérengzés után - sok egyéb nyom mellett - a bejárati ajtó üvegén találtak egy viszonylag ép tenyérnyomatot, amelyből DNS-kód meghatározására szövetmaradványokat vettek. Az a férfi hagyta ott, aki a rablás idején az ajtóban állt, és több betérni szándékozó ügyfelet is elküldött. A Móron talált nyom DNS-ét a 2002-ben őrizetbe vett Kaiser Ede és Hajdú László mintáival is összevették. Az eredeti és a Kaiseréktől vett minta közti eltérést azzal magyarázták, hogy esetleg egy harmadik társuk érhetett az üveghez, akinek a személyazonosságát nem sikerült kideríteni. Információink szerint N. László elfogása után is küldtek egy mintát, és az eredmény ezúttal pozitív lett.

A megtört gyanúsított megnevezte társát, egy 34 éves háromgyermekes családapát. A férfi mintha várta volna a rendőröket. Első kihallgatásán beismerte, hogy ő is részt vett a móri bankrablásban. Az ő szövetmintáinak elemzése még hátravan. A nyomozás vezetői azonban már biztosra veszik, hogy ezúttal az igazi tettesek akadtak horogra. Azt még vizsgálják, hogy lehet-e valami köze egymáshoz a Kaiser-Hajdú és a most elfogott párosnak. Tény ugyanis, hogy Kaiserék is készültek egy "móri balhéra", ezt a környezetükben is tudták.

Az új információk alapján perújrafelvételben bízik Kamarás Géza, Hajdú László ügyvédje, ám a kártérítési igényről az ügy jelenlegi állásánál még korai lenne beszélni. Lapunknak azt mondta: ha beigazolódik, hogy a postásgyilkossággal is gyanúsított tatabányai férfinak és társának köze van a móri esethez, számítanak Hajdú első fokon lévő ügyének újratárgyalására. Kamarás Géza úgy véli, az eredeti eljárás azért siklott félre, mert a nyomozáskor mindenáron Hajdúra és Kaiserre akarták bizonyítani a móri vérengzést.

Kaiserék helyett is ültek

Liszka Károly ezredes, az NNI korábbi igazgatóhelyettese, aki alig másfél hónapja vonult nyugdíjba, egyértelmű bravúrként értékelte N. László elfogását. Úgy véli, egyetlen munkatársát sem lehet hibáztatni azért, mert Kaiser-Hajdú párost gyanúsították a móri cselekménnyel. Azt mondta, hogy 2002-ben több mint száz nyomozó dolgozott az ügyön éjt nappallá téve. Mindenki erején felül teljesített, minden létező információnak utánajártak. Legalább egy tucat szálon folyt a nyomozás.

Végül két olyan férfi akadt fenn a rostán, Kaiserék, akik számos egyéb fegyveres rablást is elkövettek. Egy bűntársuk terhelő vallomást tett rájuk. Egy tanú különleges felismertetési eljárásban választotta ki Kaiser mint az ajtóban álló elkövetőt. A rendőrök biztosra akartak menni: egy statisztaügynökségtől Kaiserre hasonlító embereket kértek, s a tanú közülük választotta ki a rablót. Az ezredes szerint még ekkor sem lehettek teljesen biztosak a sikerben. Éppen ezért Kaiserék elfogása, sőt elítélése után is gyűjtöttek adatokat a móri ügyben. Elsősorban a gyilkos fegyvert szerették volna megtalálni. Decemberben még legalább harminc nyomozó dolgozott az eseten. "Tehát aki azt állítja, hogy a rendőrök nem próbáltak megtenni mindent az igazság kiderítésért, nem mond igazat" - emelte ki Liszka.

Felvetődik a kérdés, hogyan változtathatja meg N. Lászlóék elfogása a jogerős életfogytiglani büntetését töltő Kaiser, illetve az ítéletre váró Hajdú helyzetét. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó rendőrtiszt szerint a két férfi vélhetően nem számíthat kártérítésre, hiszen egyetlen napot sem töltöttek ártatlanul rács mögött. Több fegyveres támadást követtek el, ezekben használták is fegyverüket. Informátorunktól azt is megtudtuk, hogy évekkel ezelőtt egy férfit elfogtak egy pénzszállító kirablásának gyanújával. Az illető tíz hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Kaiserék elfogásakor derült ki, hogy nem a bebörtönzött volt a valódi elkövető, hanem Kaiserék, vagyis, hogy helyettük is ült már valaki.

magyarhirlap.hu - fidesz.hu