Alkotmányellenes az elvárt adó
2007. február 28., 07:53
Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az elvárt jövedelmet, nyereséget adóztató törvényi szabályozást, valamint az "elvárt adó" adóelőlegének a megfizetéséről szóló rendelkezést - jelentette be Sereg András, a testület sajtófőnöke. Ezt az adófajtát a Gyurcsány-csomag részeként vezették be, és vele szemben a KDNP fordult az alkotmánybírókhoz. Az MNO írása.

Az Alkotmánybíróság a határozat kihirdetésének napjával megsemmisítette a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény egyes bekezdéseit, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény egyik bekezdését - mondta Sereg András.

Az elvárt adó bevezetését 2006 közepén jelentette be a kormányfő az Új Egyensúly program keretében. Eszerint 2007. január 1-jétől a társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyoknak adót kell fizetniük legalább egy minimális nagyságú elvárt jövedelem alapján. Az elvárt adó alapja a társas vállalkozások esetében a korrekciós tételekkel csökkentett összes bevétel 2 százaléka. Az adó mértéke megegyezik a társasági adóval.

Nem siet a kormány az 55 milliárd pótlásával

A kormány az Alkotmánybíróság elvárt adóval kapcsolatos döntéséből eredő feladatait az elkövetkezendő egy hétben áttekinti - reagált Veres János pénzügyminiszter kedden brüsszeli sajtótájékoztatóján az aznapi határozatra. Ezzel összefüggésben hozzátette, hogy a kabinet a konvergenciaprogram végrehajtását biztosítani fogja. Az Ab-határozatból a miniszter kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy az kihirdetésének napján lépett érvénybe.

Veres János elmondta, egyelőre nem kíván találgatásokba, számolgatásokba bocsátkozni a határozat következményeiről. Sajtóforrások emlékeztetnek: a kormány idén mintegy 55 milliárd forint bevétellel számolt ebből az adófajtából.

KDNP: Nincs jogérzéke a Gyurcsány-kormánynak

Halász Zsuzsa, a KDNP sajtófőnöke a hírre reagálva kedden emlékeztetett arra: a KDNP két országgyűlési képviselője, Latorcai János és Rubovszky György 2006. augusztus 2-án nyújtott be három beadványt az Alkotmánybíróságnak. Ezek közül kedden egy témában döntött a testület.

A szóvivő úgy fogalmazott: "a Gyurcsány-kormány jogérzékének hiányát bizonyítja az Alkotmánybíróság mai határozata. A Gyurcsány-kormány alkalmatlan az államháztartás kezelésére, ráadásul a szociális érzékenység tekintetében is megbukott". Visszaidézte: a KDNP e törvényjavaslat parlamenti vitájában rámutatott, hogy az elvárt adó - mint az eltitkolt nyereség megadóztatása - abszurdum. A Gyurcsány-kormány bizonyára magából indult ki, amikor arra alapozott egy törvényt, hogy mindenki csal. A szóvivő úgy vélte: az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy ez a megközelítés alkotmányellenes. Közölte: az alkotmány három pontjának is ellentmond ez a módosítás.

Halász Zsuzsa úgy vélte, az elvárt adó főként azért volt elfogadhatatlan, mert nem szolgálta a kormány által meghirdetett célt, a feketejövedelmek adóztatását. Ehelyett "a legelesettebbekbe, a megrendelés nélkül tengődő kényszervállalkozókba rúgott még egyet".

MNO - fidesz.hu