Újabb Gyurcsány csomag a láthatáron?
2007. február 28., 08:02
Az elfogadott, 2007-re vonatkozó konvergenciaprogramban vannak még olyan intézkedések, amelyeket ezután hoz meg a kormány - jelentette ki Veres János Brüsszelben, az uniós pénzügyminiszterek találkozóján. Itt elfogadták a magyar konvergenciaprogramot, de hangsúlyozták: készen kell állni az esetlegesen szükséges további lépések megtételére. Az MNO írása.

Az unió pénzügyminiszterei elfogadták a szeptemberihez képest kevés változtatással decemberben beadott magyar programot. Azt kérik Magyarországtól, hogy szigorúan hajtsa végre idei költségvetését, tekintettel arra, hogy ebben az évben várhatók a nagy kiigazítások.

"A kiigazítás megvalósítása érdekében Magyarországnak szigorúan végre kell hajtania a 2007-es költségvetést, mérsékelnie kell a kiadásokat, beleértve a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére" - állt az Európai Bizottság február 7-i közleményben, amelyet most elfogadtak a pénzügyminiszterek.

Veres János azt mondta: ha szükséges, 2009-ig újabb intézkedéseket hoz a kormány. - Azt tudom mondani, hogy a 2007-es költségvetés rendben van, 2009-ig pedig, ha kell hozni újabb intézkedéseket, akkor azt hozzuk meg. Jelentem, tudjuk, hogy kell hozni. Nincs kétség bennünk, el is mondtuk, mit kell meghozni, tudjuk mindannyian. A 2007-es költségvetés tartalmán túlmenően az elfogadott konvergenciaprogramban vannak még meghozandó intézkedések. Erre készülünk, ennek az előkészítése folyik - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A konvergenciaprogram célja az, hogy 2009-re az államháztartási deficit 3 százalék körülire csökkenjen, a jelenlegi majdnem 10 százalékról.

MNO - fidesz.hu