Egyelőre nem enyhítik a RAF egyik volt tagjának fogságát
2007. február 28., 16:21
Egyelőre nem enyhítik Christian Klarnak, a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szélsőbaloldali terrorszervezet volt tagjának fogvatartási körülményeit - jelentette be szerdán Stuttgartban Ulrich Goll baden-württembergi igazságügyi miniszter.

A döntés indoklása szerint Klar antikapitalista kritikával illette a Német Szövetségi Köztársaságot a berlini Rosa Luxemburg-konferencia részvevőihez intézett 2007. január 13-i üdvözletében. Az üzenetben Klar kifejezte a reményét, hogy "a tőke tervei kudarcot vallanak, és megnyílnak a kapuk egy másfajta jövő előtt".

A tartományi miniszter új szakértői vélemény elkészítésére adott megbízást annak megállapítása végett, hogy továbbra is a társadalomra veszélyesnek tekinthető-e az elítélt. "A fogoly irritáló nyilatkozatai részben megkérdőjelezik a büntetés hátralevő részének elengedését támogató korábbi szakvéleményt" - mondta Goll. Christian Klart a 80-as években életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A most 54 éves volt RAF-tag szabadon bocsátásában reménykedik, miután egy stuttgarti bíróság a közelmúltban úgy döntött: huszonnégy évi fogság után március második felében szabadon bocsátja a RAF egy másik volt tagját, a jelenleg 57 éves Brigitte Mohnhauptot. Mohnhaupt - Klarral együtt - a szélsőbaloldali terrorszervezet egyik vezető személyisége volt, s a vád szerint kulcsszerepet töltött be 1977 őszén a Német Munkaadók Szövetsége elnökének, Hanns-Martin Schleyernek a meggyilkolásában.

A fogvatartás enyhítése Németországban az elítéltek - szabadulás utáni - társadalmi beilleszkedését szolgálja. A feltétel az, hogy az őrizetes már ne jelentsen veszélyt a társadalomra. Az enyhítésnek több fokozata van, így kísérővel történő kijárás a börtönből, családi körben tölthető hétvége, rövid szabadságolás, illetve napközben - munkavégzés céljából - történő kijárás. Az utóbbi engedményben részesült a berlin-hakenfeldei börtönben töltött szabadságvesztése nagy része alatt Egon Krenz, a néhai NDK volt állampártjának (NSzEP) utolsó főtitkára.

MTI - fidesz.hu