Csaknem hétmillió fővel gyarapodott Kína lakossága
2007. március 1., 10:48
A világ legnépesebb országának, Kínának a lakossága csaknem hétmillió fővel gyarapodott tavaly.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett jelentése szerint az ország lakossága 1 milliárd 314 millió 480 főt számlált 2006 végén, 6,92 millióval többet az előző évinél. Az összlakosságon belül a városban élők aránya 0,9 százalékponttal 43,9 százalékra emelkedett. A jelentés nem definiálja pontosan, hogy mit értenek a városi terület alatt. A kínai nagyvárosok jogilag megállapított határán belül azonban gyakran nagy kiterjedésű mezőgazdasági területek is vannak, és kínai kormányzati tisztségviselők közlése szerint 800 millió ember él vidéki körzetekben.

Az összlakosságon belül a férfiak aránya 51,5 százalékot tesz ki, és a 2006-ban születettek között minden 100 kislányra 119,25 fiú jutott. A nemek közötti aránytalanság egyre nagyobb problémát jelent, mivel a következő 15 évben a nősülési korba jutott férfiak száma 30 millióval lesz magasabb a nőkénél. Az iparilag fejlett országokban 104 és 107 között mozog a minden 100 kislányra jutó fiúk száma. Kínában 2000-ben ez az arány még 110
volt a fiúk javára.

MTI - fidesz.hu