Megkezdődött az RMDSZ 8. kongresszusa
2007. március 2., 13:15
A romániai magyarság részvétele az integráció folyamatában, a nemzeti identitás megőrzése az európai közösségen belül, a megfelelő régiófejlesztési stratégiák és programok romániai kidolgozása - ezeket a témákat vitatják meg több más kérdés mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyolcadik kongresszusán, amely pénteken Aradon kezdte meg munkáját.

A romániai magyar érdekvédelmi szervezet legfontosabb döntéshozó szervének pénteki és szombati ülésére több mint ötszáz küldött érkezett. Meghívót kapott a román politikai pártok képviselői mellett több rangos külföldi, elsősorban magyarországi vendég is.

A Demokrata Pártot Petre Filip alelnök, a Nemzeti Liberális Pártot pedig Crin Antonescu alelnök képviseli (mindkét párt közös kormánykoalíciót alkot az RMDSZ-szel). Mellettük a román ellenzéki pártok is kaptak meghívást, de részvételüket nem igazolták vissza.

A jelenlevőket Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Király András, a szövetség Arad megyei elnöke és Gheorghe Falca aradi polgármester köszöntötte. A kongresszuson beszédet mond Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, a külhoni román kisebbségek egyik képviselője, Gémesi Ferenc nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár, illetve a meghívott magyarországi pártok képviselői, köztük Dávid Ibolya MDF-elnök, Kovács Kálmán, az SZDSZ országos ügyvivője, Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének elnöke és Újhelyi István MSZP-alelnök is. Ezt követően tartja meg beszámolóját a szövetségi elnök, majd a hozzászólások és a programmódosítás következik.

Markó Béla előző este a Megbékélés Parkjában megkoszorúzta az aradi Szabadságszobor-együttest. Este találkozott a határon túli magyar szervezetek képviselőivel, nevezetesen Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével, Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetőjével, Komlóssy Józseffel, az Európai Nemzeti Kisebbségeket Támogató Társaság elnökével, valamint Jakab Sándorral és Kell Józseffel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének, illetve a Magyar Egyesületek Szövetségének alelnökeivel. A határon túli magyar közösségek helyzetéről, valamint az együttműködés további lehetőségeiről tárgyaltak.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számában már felvázolt néhány fontosabb módosítást, amelyet a küldöttek a szövetség politikai programjával kapcsolatosan készülnek megvitatni. A tavaly decemberben létrehozott programmódosító bizottság javaslatait - mint olvasható - elsősorban Románia euro-atlanti integrációja inspirálta.

A programban több új kitétel vonatkozik arra, hogy milyen célokat kell követnie az RMDSZ-nek, amely január elseje óta már nemcsak Bukarestben, de Brüsszelben is képviseli az erdélyi magyarságot, illetve miként képzeli el azoknak az "alapvető egyéni és közösségi, az Európai Unió intézményei által is elismert" jogoknak az érvényesítését, amelyek a magyar nemzeti közösséget saját szülőföldjén megtartják, erősítik és gyarapítják. "Mindezek elérésének a leghatékonyabb módja és eszköze, hogy a romániai magyar nemzeti közösség közjogilag is szavatolt önkormányzati intézményekkel rendelkezzék" - jelenti ki a program egyik új bekezdése.

A nemzeti identitás megtartása érdekében az RMDSZ Romániában és Európában egyaránt törekedik az ehhez szükséges belső és uniós jogrendszer kialakítására - áll a módosítási javaslatokban. A szövetség szerint az európai felzárkózás egyik alapkövetelménye megfelelő régiófejlesztési stratégiák és programok kidolgozása és végrehajtása.

A dokumentum továbbra is célként jelöli meg az autonómiaformák - beleértve a területi autonómiát is - jogi megfogalmazását és törvényhozás útján való érvényesítését. A új program egyúttal különös fontosságot tulajdonít a személyi elvű autonómia alapján működő Kulturális Autonómia Tanácsnak, a regionális önkormányzat megvalósítását célul tűző Székelyföldi Önkormányzatok Szövetségének.

MTI - fidesz.hu