Itt a multik diktálnak
2007. március 6., 09:05
Jóval több támogatást kapnak vissza az államtól a nagyvállalatok, mint amennyit társasági adó formájában befizetnek a költségvetésbe. A Magyarországon működő nagy cégeket különböző jogcímeken 2005-ben mintegy 200 milliárd forinttal segítették az adófizetők pénzéből, s a tavalyi évben is hasonlóan kedvezőtlenül alakult a társasági adó és a visszakapott támogatások aránya.

Bár évek óta lényegében változatlan a hazai vállalkozások által befizetett társasági adó összege a nagyvállalatoknak nyújtott állami támogatások jelentősen megnőttek. Különböző jogcímeken a nagyvállalatok 2005-ben-mintegy 200 milliárd forinttal több támogatást kaptak vissza az államtól, mint amennyit társasági adó formájában befizettek a költségvetésbe. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a befizetett társasági adó és az állami támogatások között igen jelentős a különbség, a kedvezményezettek pedig elsősorban éppen azok a nagyvállalatok, amelyek a különböző pénzügyi szabályokat kihasználva amúgy is tetszés szerint tudják alakítani nyereségüket. Emlékeztetett: a nagyvállalati kör 2005-ben háromszázhetven milliárd forintnyi pénzügyi támogatást és 118 milliárd forintnyi adókedvezményt kapott a magyar államtól. Mint azt lapunknak részlétezte: a múlt esztendővel kapcsolatos adatok még nem ismertek, ám a befizetett társasági adó és a visszakapott támogatások aránya tavaly is hasonlóan kedvezőtlen volt.

Mindezek miatt az Állami Számvevőszék elnöke szerint indokolt megvizsgálni, a kiadások arányban állnak-e a várható hozadékkal. Kovács a probléma megoldására két javaslatot tett: a jelenlegi adóelvonási rendszert meg kell tisztítani a különböző "kiváltságoktól", s változtatni kell az adóelfolyást lehetővé tevő költségelszámolási szabályokon. - Soha ennyi bevételt "elköltségelő" cég nem létezett, mint napjainkban - mutatott rá az Állami Számvevőszék elnöke, aki szerint a jelenlegi számlázási gyakorlatot az ellenőrzés is csak részletesen képes visszaszorítani. A befizetett adó és a visszakapott támogatás között nyíló olló felszámolása az ÁSZ elnöke szerint ugyanakkor azért lesz nehéz feladat, mert a nagyvállalatok a legkorrektebb adófizetők közé tartoznak.

Alapvető probléma, hogy a közvélemény, de még a közgazdászszakma sem ismeri pontosan a nagyvállalati adóbefizetés és a visszakapott támogatások valós egyenlegét - mutatott rá Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora, aki szerint a hazánkban megtelepedett multinacionális vállalatok nemcsak a gazdasági erejük miatt élveznek nálunk kiváltságos szerepet, hanem az államappatátus hozzáállása miatt is. Mint azt Bod Péter Ákos kifejtette, a területi és állami támogatások ideális támogatottjainak nem is a nagyvállalatoknak, hanem a közepes méretű hazai vállalkozásoknak kellene lenniük.

Csúcstartók

A gazdasági közlöny adatai szerint az utóbbi két a legnagyobb mértékű támogatást a Hankook kft. kapta a magyar államtól. A gumi-abroncsgyár - egyedi kormánydöntés alapján - 25 milliárd forintnyi beruházási támogatást tudott elnyerni a központi költségvetésből. A szóban forgó lista második helyén a szénszálgyártással foglalkozó Zoltek Zrt. áll, amely 2,9 milliárd forintos támogatásban részesült. Az éllovasok között szerepel még az Alcoa-Köfém Kft. és az EDS Kft., amelyek a kabinet döntése alapján szintén kétmilliárd forintot meghaladó állami beruházási támogatást vehettek át.

Magyar Nemzet