Kivételezett helyzetben
2007. március 7., 07:17
Tőlünk nyugatra nemzeti kérdés a kis- és közepes vállalkozások állami támogatása. Az ok pofonegyszerű: a "kicsik" munkahelyeket teremtenek, és ápolják a hagyományokat. Nem kell ezt ragozni: az irigyelt Ausztriában, Bajorországban vagy Olaszországban családi vállalkozások és közepes cégek tízezrei gyarapítják a helyi és központi kasszát. Láthatóan elég jól megélnek.

De Budapesttől kétszáz kilométerre az is elvárás egy multitól, hogy beszállítókat alkalmazzon. Támogatást ugyanis csak akkor kaphat. Nálunk is létezik elméletileg ilyen szabály, a gyakorlat - mint azt tudjuk - viszont egészen más.

Magyarországon nem a munkakultúra vagy éppen a tradíció ápolása a cél, hanem a profitmaximalizálás. Tudjuk, a tőke nem éppen szociális intézmény, ám az államnak volna lehetősége, hogy többféle irányba terelje a központi pénzeket - ha már adók és illetékek címén azokat beszedi. Jóllehet ilyen kéréssel célszerűbb lenne a globális társaságokhoz fordulni. Ebben az országban tudniillik nem a kormányzat, hanem a nagyvállalatok szabják a feltételeket. Legalábbis erről tanúskodnak a statisztikák, melyek szerint a Magyarországon működő világcégek jóval több támogatást kapnak vissza az államtól, mint amennyit társasági adó formájában befizetnek a költségvetésbe. Ilyen is csak itt fordulhat elő!

Az Állami Számvevőszék adatsora szerint a szóban forgó különbség 2005-ben elérte a kétszázmilliárd forintot, s az arány tavaly is a multiknak kedvezett. A problémára a szakemberek már felhívták a figyelmet, sürgetve a jelenlegi támogatási rendszer megváltoztatását. Az alapkérdés az, valójában mi indokolja a multik könnyítését, hiszen köztudottan nincsenek rászorulva az ilyen-olyan kedvezményekre. Sőt, velük szemben miért nem a kicsiket dotálja az állam, miért azokra mér csapásokat az új vagy megemelt adónemekkel? Hiszen a hazai kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják a legtöbb munkavállalót, csaknem kétmillió magyart! Mellesleg nem is lenne olyan bonyolult feladat a befizetett adó és a visszakapott támogatás között nyíló olló bezárása.

S még az uniós pénzeső alá sem tudunk állni. Ezen a téren is különleges helyzetet teremtett a kormány elérhetetlen feltételrendszerével. Vállalkozás legyen a talpán, ami a megszorítások alatt tud gyarapodni, az előírások szerint árbevételét növelni, fejleszteni képes. S miután nincs gatyába rázva a pályázati rendszer, a beharangozott nyolcezermilliárd forintos pénz érkezése Brüsszelből alighanem csak elszalasztott lehetőség marad. Nagyon leegyszerűsítve a kis- és közepes vállalkozások momentán egy dolgot tehetnek: bíznak a szerencsében és a véletlenben.

Alapvető gond tehát az, hogy nincs esélyegyenlőség a magyar piacon a hazai vállalkozások számára. Nemcsak magasak az adó- és járulékterhek, állandóan emelkednek a működési és adminisztrációs költségek, hanem a kis- és középvállalkozások fejlesztési intézményrendszere is lényegében egyenlő a nullával. Végezetül álljon itt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vizsgálata, miszerint az idén több száz milliárd forinttal nőnek a vállalkozások adóterhei, ezzel szemben a meghirdetett pályázatok révén ebben az évben mindössze harmincmilliárdhoz lehet hozzájutni. Micsoda különbség! Más felmérések szerint idén a hazai kisvállalkozások harmada mehet tönkre, a multik profitmaximalizáló képessége viszont - többi között a központi dotáció eredményeképpen - javul.

Persze ők sem a szerencsében, sem a véletlenben sem bíznak. Kivételezett helyzetben nem is kell.

Szajlai Csaba, Magyar Nemzet

fidesz.hu