Elégedett az EU-csúcs eredményeivel a német kancellár
2007. március 10., 16:12
Megelégedéssel nyilatkozott a brüsszeli EU-csúcsértekezlet eredményeiről, különösen az energetikai kérdésekben született megállapodásokról Angela Merkel német kancellár. MTI tudósítás.

A kancellár asszony - aki az unió soros elnökeként első csúcsértekezletét meglehetősen ambiciózusan, ugyanakkor diplomatikusan "vezényelte le" - a ZDF közszolgálati televíziónak adott péntek késő esti interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy olyan egyezmények születtek, amelyek szavai szerint évtizedekre határozzák meg az EU energetikai, illetve környezetvédelmi politikáját. Szavai szerint az unió ezáltal példát mutathat más kontinensek, illetve más országok számára is. AZ EU azt szeretné, hogy mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kína hasonló és szintén kötelező jellegű környezetvédelmi célkitűzéseket fogadjon el - jelentette ki televíziós nyilatkozatában Angela Merkel.

Az állam- és kormányfők pénteken véget találkozójukon elfogadták, hogy az EU 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, s szintén kötelezően előírták, hogy az unió teljes energiafogyasztásában 2020-ra érje el a 20 százalékot a megújuló energiaforrások aránya. Ez utóbbi közös európai kötelezettségvállalás, s nem jelent nemzeti elkötelezettséget. Az egyes országokra lebontott felhasználási szint arányának meghatározása, illetve az azzal kapcsolatos tárgyalások lefolytatása az Európai Bizottságra vár.

Az első berlini kommentárok szerint a csúcson született megállapodások a tagállamok körében is kedvező visszhangra találtak. Ezt támasztotta alá Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott nyilatkozatában, az egyezményekben foglaltak mielőbbi megvalósítására szólítva fel. Az Európa Unió bizonyította, hogy válságos helyzetekben kész és képes határozott döntéseket hozni - érvelt Juncker, aki elismerően szólt a német elnökség tevékenységéről.

A tekintélyes rádióállomás ugyanakkor egyedüli ellenzőként Václav Klaus cseh államfőt idézte, aki ugyan nem volt jelen a csúcson, de egy előadásában kétségbe vonta a nemzetközi környezetvédelmi helyzet súlyosságát, s eltúlzottnak nevezte a határozatokat.

A német parlamenti pártok első állásfoglalásaikban támogatták az EU-csúcson született megállapodásokat, s ezzel összefüggésben a kancellár elnöki tevékenységét. Egyedül az ellenzéki Zöldek kevesellték az elért eredményeket, hangoztatva, hogy azok nem elegendők a klímaváltozás káros következményeinek valóban hatékony elhárítására.

MTI - fidesz.hu