Rosszabbul élünk: egy év, 8,8 százalékos áremelkedés
2007. március 13., 12:23
2007. februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,2 százalék volt, 2006. februárhoz viszonyítva pedig 8,8 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első két hónapban, átlagosan 8,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.

1 hónap alatt - 2007. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,8 százalékkkal emelkedtek a KSH szerint. A legnagyobb mértékben (6,5 százalék) a háztartási energia árai növekedtek, ezen belül a vezetékes gázért átlagosan 22,5 százalékkal kellett többet fizetni, a megváltozott támogatási rendszer eredményeképpen.

Az egyéb cikkek átlagot meghaladó, 1,3 százalékos áremelkedésén belül, a gyógyszer, gyógyáru 8,0 százalékkal drágult. Az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek a szolgáltatások árai (1,2 százalék), ezen belül az egészségügyi szolgáltatások ára 8,7 százalékkal nőtt, a vizit- és kórházi napidíj február 15-ei bevezetésének hatására. Emellett a csatornadíj 4,8, a távolsági utazás 3,0, a vízdíj 2,6 százalékkal növekedett.

12 hónap alatt, 2006. februárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a cukor 25,6, az idényáras élelmiszerek 24,3, a liszt 24,2 és a péksütemények 22,8 százalékkal, míg a sertészsiradék ára 5 százalékkal csökkent. A háztartási energia átlag feletti 32,6 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 58,9 a távfűtésé 44,5, százalékkal nőtt.

hirtv.hu - fidesz.hu